StoryEditor

USA nechcú povedať, kedy vadajú Saddáma

16.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

USA vydajú v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov irackej vláde bývalého diktátora Saddáma Husajna i všetkých ďalších zajatcov, vyhlásil iracký premiér Ajád Aláví. Biely dom však správy o čase vydania Saddáma Husajna dementoval. Hoci hovorca prezidenta Scott McClellan túto možnosť celkom nevylúčil, upresnil, že Washington odovzdá bývalého irackého diktátora vo "vhodnom čase". Na otázku, kedy k tomu dôjde, však McClellan odpovedal, že táto otázka je predmetom diskusií s dočasnou irackou vládou.
Americkí predstavitelia tvrdia, že plánujú aj po odovzdaní moci v krajine koncom júna naďalej zadržiavať do 5 000 väzňov, ktorých považujú za hrozbu pre koalíciu. Prepustených má byť údajne okolo 1 400 osôb. Ako však Aláví uviedol v pondelok v interview pre panarabskú televíziu Al-Džazíra, irackí predstavitelia očakávajú, že im po 30. júni odovzdajú Saddáma aj ostatných väzňov. Bývalý prezident, ktorého Američania od jeho zatknutia v decembri minulého roka zadržiavajú na neznámom mieste, bude čo najskôr postavený pred súd, povedal iracký premiér, neuviedol však žiaden časový horizont, dokedy by sa tak malo stať. "Saddáma odovzdajú irackej vláde a toto môžete považovať za oficiálne potvrdenie," povedal.
Hovorkyňa Medzinárodného výboru Červeného kríža v Bagdade v tejto súvislosti konštatovala, že koaličné úrady musia po odovzdaní suverenity novej vláde voči Saddámovi vzniesť oficiálne obvinenie alebo ho prepustiť. Na základe medzinárodného a vojenského práva majú byť totiž vojnoví zajatci aj zadržiavané civilné osoby po skončení vojenského konfliktu a okupácie prepustené, ak voči nim nie je vznesené žiadne konkrétne obvinenie. Americký viceprezident Dick Cheney medzitým vyhlásil, že Saddám Husajn udržiaval dlhodobé kontakty s teroristickou sieťou Al-Kajdá. Práve takéto názory boli pritom doteraz mnohými odborníkmi spochybňované. Cheney neposkytol žiadne konkrétne informácie, ktoré by dokazovali spojenie medzi zosadeným irackým diktátorom a Al-Kajdou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:20