StoryEditor

Strach zo SARS nezmizol

03.10.2003, 00:00

Nedávny prípad nového ochorenia syndrómom akútneho zápalu horných dýchacích ciest nazývaného SARS v Singapure pripomenul tunajším obyvateľom ich obavy zo zákernej choroby. Aj keď sa neskôr ukázalo, že postdoktorandský študent sa nakazil podľa všetkého pri práci priamo v laboratóriu, kde pracoval na výskume jedného vírusu, strach zo SARS na ostrove pretrváva.
Aj mnoho vysokých predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) upozorňuje tunajší región, aby nepodceňovali situáciu z dôvodu pretrvávajúceho nebezpečenstva návratu epidémie SARS. Singapur neponecháva nič na náhodu. V obchodoch, školách, úradoch neustále čistia a dezinfikujú priestory, zamestnanci si pravidelne merajú teplotu. "Ťažko povedať, či nás čaká nová vlna ochorenia. Nemôžeme predvídať, čo sa stane v Číne," hovorí singapurský profesor Anandakumar v priestoroch svojej kliniky. "Pokiaľ nemáme antibiotiká, vírus nás bude ohrozovať aj naďalej a hlavne pri dnešnom spôsobe života, keď toľko cestujeme," dodáva.
V priebehu jarnej epidémie zaznamenala Čína, odkiaľ sa choroba rozšírila do ďalších krajín, najviac prípadov. Z 5 327 Číňanov nakazených SARS zomrelo 349. Na druhom mieste, čo do počtu chorých, skončil Hongkong s 1 755 prípadmi a 299 úmrtiami. Taiwan zaregistroval 671 chorých, pričom 84 ľudí zomrelo. Nakoniec v Singapure ochorelo 239 ľudí, pre 33 z nich sa vírus SARS stal osudným. Pozoruhodným faktom, ktorý epidémiu SARS sprevádzal, bolo, že vírus si vyberal svoje obete predovšetkým v krajinách južnej a juhovýchodnej Ázie, a to konkrétne medzi etnickými Číňanmi. Zo spomínaných 33 mŕtvych v Singapure patrilo iba osem k iným etnickým skupinám, pričom niekoľko z nich trpelo ďalšími závažnými ochoreniami, ktoré silne oslabovali ich imunitu. Susedná Malajzia zaznamenala iba minimum prípadov, rovnako Indonézia. Vírus SARS sa vyhol Kóreji, Japonsku, počet chorých na Filipínach bol tiež nízky. Na druhej strane drvivá väčšina obetí SARS v kanadskom Toronte patrila opäť k čínskej menšine, ktorá žila v meste.
Skupina taiwanských vedcov, ktorú vedie patologička Marie Linová, prišla v minulých týždňoch so zaujímavou hypotézou, ktorá ponúka vysvetlenie celej záhady: Gén HLA-B4601 nájdený u ľudí, ktorí pochádzajú z južnej Číny vrátane provincií Fujian a Guangdong (odkiaľ SARS pochádza), im môže pomôcť byť proti vírusu SARS menej odolnými. V prípade ochorenia má akútny zápal horných dýchacích ciest u ľudí s týmto génom v tele oveľa dramatickejší priebeh. Ak by sa teória doktorky Linovej potvrdila, znamenalo by to, že pre ľudí v Singapure, Hongkongu, Severnom Vietname a Taiwane, predkovia ktorých pochádzajú zo spomínaných oblastí Číny, predstavuje hrozba novej vlny SARS zvlášť veľké nebezpečenstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:12