StoryEditor

Demokrati kritizujú vládu za slabé dôkazy

11.06.2003, 00:00
Napriek narastajúcemu tlaku a nedostatku dôkazov americká vláda neochvejne obhajuje svoje pozície, že Saddám Husajn vlastnil zbrane hromadného ničenia. "Nenašli sme ani Saddáma Husajna, no nikto nepochybuje, že tam bol."
  • Al-Kajdá vraj udrie nebezpečnými zbraňami
  • Napriek narastajúcemu tlaku a nedostatku dôkazov americká vláda neochvejne obhajuje svoje pozície, že Saddám Husajn vlastnil zbrane hromadného ničenia. Minister obrany Donald Rumsfeld v tejto súvislosti vyhlásil: "Nenašli sme ani Saddáma Husajna, no nikto nepochybuje, že tam bol." Trochu chabé zdôvodnenie vojenskej intervencie, nehovoriac o tom, že Washington mal celému svetu dokázať Bagdadu vinu, nie Bagdad svoju nevinu. Princíp, ktorý je jedným zo základných pilierov demokracie. Iracká kríza sa teda dostáva do štádia frašky, groteskné sú aj posledné vyjadrenia najvyšších predstaviteľov "koalície odhodlaných". Úvahy o tom, že Saddám škodoradostne zničil zbrane len preto, aby ich americkí vojaci nenašli, či vyjadrenia zástupcu šéfa Pentagónu Paula Wolfowitza, že nebezpečné zbrane sa dali verejnosti najlepšie predať, sú škandalózne. Nikto nepochybuje o tom, že Saddám Husajn bol brutálny diktátor a svojho času vyvíjal nebezpečné zbrane, americká vláda sa však predsa len mohla lepšie zabezpečiť a oprieť o kvalitnejšie spravodajské informácie.
    Americký prezident George W. Bush sa v pondelok nechal počuť: "Irak mal zbrojný program. Tajné služby mali celé desaťročie správy o jeho zbrojnon programe. Som absolútne presvedčený, že postupne nájdeme dôkazy, že mali zbrojný program." Otázne je, aké dôkazy nájdu a o aký zbrojný program pôjde. Každá krajina má totiž právo vlastniť konvenčné zbrane či mať armádu - samozrejme, na svoju obranu, a nie agresívne výpady. Už sú to týždne od pádu diktátorovej tyranie, no vojenskí experti, ktorí krajinu prehľadávajú skrz-naskrz, nepotvrdili obraz chemických a biologických zbraní tak ako ho pred vojnou vykresľovala Bushova a Blairova administratíva. "Dejiny ukážu, že USA urobili správne rozhodnutie," dodal prezident USA. To je zároveň jedinou šancou pre americkú a britskú dôveryhodnosť, v opačnom prípade im bude vo svete sotva niekto veriť, a to môže vrátiť vietor do plachiet diktátorom typu Saddáma.
    Ani opoziční demokrati nešetria kritikou svojich republikánskych oponentov. Kongresman, bývalý vodca demokratov v Snemovni reprezentantov a prezidentský kandidát Dick Gephardt, vyhlásil: "Ak OSN a predstaviteľov medzinárodného spoločenstva podviedli, ak sme im neposkytli správne informácie, tak ide o najkolosálnejší humbug, aký sa kedy odohral." Senátor Carl Levin z Michiganu, popredný demokratický zástupca vo Výbore pre ozbrojené sily, požaduje úplné vyšetrenie zo strany Kongresu.
    "V stávke je hodnovernosť nášho národa, ako aj Busha. Táto krajina musí svet viesť. Ak máme byť skutočným lídrom vo vojne proti terorizmu, ľudia nám musia veriť. Keď povieme, že niečo je pravda, ľudia nám musia veriť, že to je pravda," povedal rozhorčený Levin. Šéf výboru, republikán Pat Roberts mu však prostredníctvom CNN odkázal, že kongresové vyšetrovanie je predčasné a kritika demokratov je kontraproduktívna.
    Americká a britská vláda by teda mali priniesť jasné a presvedčivé dôkazy alebo radšej mlčať, než sa blamovať ďalšími lacnými frázami.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    01. máj 2024 17:31