StoryEditor

Medgyessy oddychoval na Kube

07.01.2003, 23:00

"Nevyberám si miesto dovolenky podľa ideológie, ale podľa toho, či tam svieti slnko a či sú tam dostať dobré kokteily," tvrdil v nedeľu na budapeštianskom letisku Ferihegy maďarský premiér Péter Medgyessy. Stalo sa to asi prvýkrát, čo maďarský premiér zvolal tlačovú besedu na letisku hneď po prílete z dovolenky. Spôsobil si to však sám, keď sa rozhodol stráviť silvestrovskú dovolenku práve na Kube.
"Chceme vedieť, kedy a prečo letel na Kubu, kedy sa vráti, z akých peňazí sa cesta zaplatí a prečo ju tajili," pýtala sa hneď v prvý pracovný deň tohto roku opozičná poslankyňa Annamária Szalaiová po tom, keď správu o premiérovej dovolenke uverejnili opozičné noviny Magyar Nemzet. Podľa opozície o premiérovej ceste verejnosť nebola informovaná, maďarská verejnoprávna televízia 31. decembra, čiže už v čase premiérovej neprítomnosti, vysielala rozhovor s Medgyessym, ktorý vzbudzoval dojem priameho vysielania. "Premiér odletel za svojou manželkou ako turista na vlastné náklady, bez akéhokoľvek sprievodu, dokonca aj bez ochranky," reagoval na kritiku hovorca vlády Zoltán J. Gál, podľa ktorého vysiela televízia nahraté rozhovory, kedy a ako to uzná za vhodné. Sami nič netajili, naopak, oproti predchádzajúcim zvyklostiam správu o mieste premiérovej dovolenky uverejnili prostredníctvom maďarskej tlačovej agentúry. To sa však stalo až po tom, keď o celej veci informovali médiá. Z prvých reakcií ministrov či pracovníkov úradu vlády na otázky novinárov vyplývalo, že sami nemali o mieste pobytu svojho šéfa tušenie.
Postupne však čaro tajomstva pominulo a do popredia sa dostávala iná otázka. "Premiérova cesta svedčí o jeho úplnej necitlivosti voči otázke ľudských práv," tvrdil poslanec opozičného FIDESZ-u András Gyürk, podľa ktorého nemôže niekto, hlavne ak je premiérom, piť kokteily v krajine, kde ľudí väznia za svoje názory. "Nebol tam oficiálne a pláž je politicky neutrálna," bránil svojho šéfa minister zahraničia László Kovács. Premiérova cesta rozdelila aj komentátorov. "Je to veľmi závažná vec. Premiér demokratickej krajiny do takej krajiny nemôže ísť ani súkromne," reagoval známy politický publicista a poradca predchádzajúceho premiéra Orbána József Debreczeni. "Tento škandál je iba výplodom uhorkovej sezóny medzi sviatkami," bagatelizoval celý prípad politológ Miklós Sükösd. Úrad vlády však oznámil, že na základe terajšej skúsenosti budú v budúcnosti verejnosť vopred informovať o premiérových dovolenkách a tiež oznámia každý prípad, keď bude viac ako dva dni mimo Maďarska.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:37