StoryEditor

Íri sa s ústavou nebudú ponáhľať

21.12.2003, 23:00
Autor:
jhjh

Poslanci Európskeho parlamentu vyvíjajú na vlády jednotlivých štátov tlak, aby rozhovory o európskej ústave obnovili podľa možnosti čo najskôr. V uznesení zo záveru minulého týždňa žiadajú ukončenie rokovania na túto tému ešte do dňa rozšírenia Európskej únie, teda do 1. mája 2004.
V prvom polroku 2004 bude únii predsedať Írsko. Od neho europoslanci očakávajú, že už v januári zvolá schôdzku na úrovni ministrov zahraničných vecí. Írsky minister zahraničia Brian Cohen však horlivých poslancov mierne schladil. K náčrtu pracovného plánu írskeho predsedníctva uviedol, že dublinská vláda počíta s materiálom o ďalšom postupe pozastavených rozhovorov niekedy v marci budúceho roka. Podľa neho bude ešte predtým nutné vyčkať, kedy na takýto krok dozrie čas. Írsky premiér Bertie Ahern v rozhovore pre denník Irish Times vyslovil názor, že je nepravdepodobné, aby k dohode o ústave došlo v prvom polroku 2004. Napokon, v tomto duchu sa vyslovil aj francúzsky minister zahraničnia Dominique de Villepin. Ústavu "pod strechou" by rád videl do konca budúceho roka. "Nemáme právo na zlyhanie," citoval jeho slová parížsky denník Libération.
Európsky parlament trvá na tom, že základom na rokovanie musí byť aj naďalej návrh vypracovaný Konventom o budúcnosti Európy. Poslanci súčasne varovali vlády európskych štátov pred "viacrýchlostnou" Európou. Nemecký kancelár Gerhard Schröder a francúzsky prezident Jacques Chirac po neúspešnom bruselskom summite konštatovali, že sa priklonia k užšej spolupráci zainteresovaných štátov v určitých oblastiach politiky, ak projekt ústavy definitívne stroskotá.
Komisár EÚ pre rozšírenie Günter Verheugen sa zase domnieva, že spojenie ústavnej a rozpočtovej problematiky je teraz už nevyhnutné. Íri však nepredpokladajú, že by sa o hospodárení rokovalo ešte počas ich predsedníctva, aj keď príslušný návrh Európskej komisie by mal uzrieť svetlo sveta koncom januára alebo začiatkom februára. Šéf írskej diplomacie Cohen si je istý, že "rokovanie o rozpočtových otázkach bude dlhé a komplikované" a že s jeho ukončením nemožno počítať skôr ako v roku 2005. Komisár EK pre regionálnu politiku Michel Barnier v tejto súvislosti odmietol úvahy o zmrazení výdavkov EÚ vo výške jedného percenta národného dôchodku: "S menšou sumou peňazí neurobíme viac," uviedol.
(hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:13