StoryEditor

Svoboda -- neslávny koniec jednej kariéry

21.08.2003, 00:00

Za značného záujmu tlače a verejnosti sa pred stredočeským krajským súdom v Prahe začal v utorok súdny proces s Ivom Svobodom a dvojicou ďalších obžalovaných, ktorí sú spoločne obvinení zo sprenevery a poškodzovania práv veriteľa. Populárnejší v týchto dňoch je v ČR hádam už iba hovoriaci robot Asimo, ktorého do metropoly na Vltave priviezol japonský premiér Džuničiro Koizumi v rámci svojej oficiálnej návštevy ČR takmer ako riadneho člena sprievodu.
Trojica obžalovaných sa podľa tvrdenia vyšetrovateľov mala nezákonne obohatiť o 26 miliónov korún. Nie výška sumy je však v tomto prípade primárnym dôvodom pozornosti, nad ňou by sa koniec koncov usmial asi nejeden "tunelár" bez rozdielu národnosti. To hlavné, čo robí proces brizantným, je Svobodova politická minulosť -- v 90. rokoch patril k českej politickej špičke. Nielenže zastával funkciu podpredsedu Zemanovej ČSSD, ale ako minister financií (1998 -- 1999) viedol i jeden z najdôležitejších vládnych rezortov. O kreslo prišiel práve v dôsledku prípadu, za ktorý dnes stojí pred súdom a ktorý znamenal definitívnu bodku za jeho politickou kariérou. Spolu s bývalým "ekonomickým esom ČSSD" obvineniu čelí i jeho poradkyňa Barbora Snopková so synom Stanislavom Kratochvílom. Vtedajší premiér Miloš Zeman neskôr práve na tomto prípade dokumentoval úspešnosť akcie Čisté ruky.
Osudným sa im stali detské kočíky -- presnejšie povedané, mělnícka továreň Liberta, ktorá ich vyrábala. Dnes 55-ročný Svoboda a šesťdesiatročná Snopková boli členmi predstavenstva podniku, pričom podnikali spôsobom, ktorý v tých časoch v ČR ani v SR nebol neobvyklý (teda minimálne v istej časti podnikateľských kruhov): vybavili si úvery, ktoré vzápätí previedli na účty vlastných spoločnosti Omnia a Zora euro. Jedna z transakcií sa uskutočnila vo výške 5 miliónov, druhá vo výške 21 miliónov Kč. Kratochvíl prišiel na scénu až neskôr -- keď bolo treba skryť kompromitujúce účtovné doklady. Tie sa pri vyšetrovaní našli na povale rodinného domu istej známej.
Sudcovi Petrovi Francovi sa otvorenie procesu podarilo až na piaty pokus. Snopková sa totiž vyše pol roka ospravedlňovala pre zlý zdravotný stav. Aj teraz sa na pojednávaní zjavila s barlou a obviazanou nohou. Počas dvojhodinovej reči jej preto súd dovolil sedieť. Ako uviedla, cíti sa nevinná a celú záležitosť chápe ako snahu očierniť ju i Svobodu. A nielen to -- za procesom vidí sily, ktoré neprajú sociálnej demokracie a ktorým je tŕňom v oku, že ona a Svoboda dokázali zohnať prostriedky na činnosť tejto strany politicky čistým spôsobom. A keby nie "zlého" štátu, ktorý v roku 1992 pri privatizácii mělnického závodu urobil zásadné chyby, mohli sa podľa nej české deti v kočíkoch značky Liberta voziť dodnes.
Obaja hlavní obžalovaní už strávili vo vyšetrovacej väzbe tri mesiace. Ak by ich súd uznal vinnými, tentoraz by tak skoro na slobodu nevyšli -- hrozí im totiž až dvanásťročný trest.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:26