StoryEditor

Slovensko ukončí rokovania v Kodani

08.12.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovensko ukončí počas tohtotýždňového summitu v Kodani prístupové rokovania s Európskou úniou, čím urobí definitívny krok k členstvu v tomto zoskupení európskych štátov. Po skončení rokovaní bude 16. apríla 2003 nasledovať podpis prístupovej zmluvy, potom jej ratifikácia v terajších členských štátoch EÚ i v referende na Slovensku, a k 1. máju 2004 sa SR stane plnoprávnym členom únie. Koncom minulého týždňa diplomati únie oznámili, že Slovensko je jednou zo šiestich kandidátskych krajín, ktoré sú už v podstate pripravené pristúpiť na ponúkané finančné podmienky členstva.
Slovenské diplomatické zdroje to potvrdili -- v podstate všetky dvojstranné otázky medzi SR a EÚ sa podarilo uspokojivo vyriešiť. Bratislava však čaká na doriešenie tzv. horizontálnych finančných otázok, spoločných pre všetky krajina. Ide najmä o stanovenie celkovej sumy peňazí na rozšírenie a definitívny spôsob poskytnutia poľnohospodárskych priamych platieb.
Zdroje blízke prístupovým rokovaniam EÚ a SR však zdôrazňujú, že slovenským vyjednávačom na čele s Jánom Figeľom sa podarilo dosiahnuť v podstate všetko, čo si Bratislava predsavzala a čo bolo reálne v rámci finančných limitov únie. Podľa terajšej ponuky bude Slovensko v každom z prvých troch rokov členstva v EÚ na tom finančne lepšie, ako rok pred vstupom. Za roky 2004 -- 2006 by mala SR dostať z rozpočtu únie o vyše 800 miliónov eur viac, ako doň zaplatí. Samozrejme však ide len o peniaze na papieri -- ich veľká časť je viazaná na konkrétne projekty v oblasti rozvoja zaostalých regiónov, budovania infraštruktúry, vidieckeho rozvoja.
V citlivej oblasti poľnohospodárstva sa slovenským vyjednávačom podarilo dosiahnuť vyššie výrobné kvóty, ako únia ponúkala. Podľa týchto kvót sa bude po vstupe počítať nepriama podpora poľnohospodárom. Pri izoglukóze -- kukuričnom sirupe, ktorý sa používa na sladenie nealkoholických nápojov, ponúkala na začiatku rokovaní únia necelých 4 000 ton, dnes je ponuka 42 500 ton. Podľa slovenských zdrojov bola hranica prijateľnosti pre SR 40 000 ton. Zvýšiť sa podarilo aj počty kráv bez trhovej produkcie mlieka, oviec, bahníc a kôz. V citlivej položke mlieko sa ponuka EÚ zvýšila z necelých 950 000 ton na 1,04 milióna tony, pričom Slovensko požadovalo 1,2 milióna. Zmeniť sa nepodarilo navrhovaný systém poskytnutia priamych poľnohospodárskych platieb. Únia chce roľníkom nových krajín poskytnúť v prvom roku len 25 percent a postupne ich zvyšovať až do roku 2013.
Systém priamych platieb je však spoločným problémom všetkých kandidátov a nie je vylúčené, že sa bude riešiť až v Kodani na najvyššej úrovni.
Slovensko popritom dosiahlo v rokovaniach celý rad ústupkov zo strany EÚ, ktoré sa týkajú špecifických slovenských požiadaviek. Na vidiecky rozvoj dostane SR dodatočných 90 mil. eur, ktoré pôvodne únia neponúkala. Na podporu pri odstavení dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach sa pomoc na roky 2004 -- 2006 zvýšila z pôvodných 60 mil. na 90 mil. eur. Na posilňovanie východnej hranice podľa požiadaviek schengenského systému navrhla EÚ Slovensku najskôr 40 mil., vyjednávači dosiahli zvýšenie tejto sumy o 7,5 mil. Definitívnu dohodu, po ktorej budú známe presné finančné podmienky členstva SR v EÚ, však obe strany dosiahnu až v piatok v Kodani. Summit je naplánovaný na 12. -- 13. decembra, Dánsko je však pripravené ho v prípade potreby predĺžiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. jún 2024 08:36