Preteky kosačiekReuters
StoryEditor

Europarlament rozhodol. Emisné limity dostanú aj kosačky na trávu

05.07.2016, 18:39
Autor:
ČTKČTK

Európsky parlament dnes schválil emisné limity pre stroje poháňané spaľovacími motormi, ktoré nie sú určené na dopravu po cestách, ako sú napríklad kosačky na trávu, buldozéry či dieselové lokomotívy. Podľa europoslancov splodiny z týchto strojov zaťažujú životné prostredie, a preto by sa ich mali týkať podobné obmedzenia, aké už platia napríklad pri automobiloch.

Za nové pravidlá zdvihlo ruku 623 európskych poslancov, proti ich bolo 57. "Dosiahli sme veľmi pozitívnu dohodu, kde ide o dôležitú rovnováhu medzi ochranou životného prostredia a konkurencieschopnosťou európskych firiem," uviedla spravodajkyňa návrhu, talianska poslankyňa Elisabetta Gardiniová.

Návrh vypočítava limity emisií oxidov uhlíka, dusíka, uhľovodíkov a pevných častíc podľa typu a výkonu motorov a tiež stanovuje, od kedy ich majú výrobcovia začať uplatňovať. Konkrétne termíny sú určené na roky 2018 a 2019.

Podľa europarlamentu majú stroje, ktoré nie sú určené na cestnú dopravu a medzi ktoré patria napríklad aj riečne lode, na svedomí až 15 percent všetkých emisií dusíka do atmosféry a päť percent emisií pevných častíc.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:52