nemecko silvester protesty sexuálne útokyReuters
StoryEditor

Nie znamená nie. Nemci po silvestrovských útokoch sprísnili zákon trestajúci znásilnenie

07.07.2016, 15:10
Autor:
ČTKČTK
Na kvalifikáciu činu ako znásilnenia bude odteraz stačiť prosté odmietnutie pohlavného styku.

Nemeckí poslanci dnes schválili sprísnenie zákona, ktorý trestá páchateľa sexuálneho násilia. Novo bude obsahovať princíp "nie znamená nie", ktorý by mal rozšíriť kvalifikáciu trestného činu znásilnenia, informovala dnes agentúra DPA.

Debatu, ktorá vyústila v reformu trestného zákona, spustili silvestrovské útoky migrantov na ženy v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách, ale aj prípad údajného znásilnenia niekdajšej nemeckej modelky.

Obranu netreba dokazovať

Aby súd uznal trestný čin za znásilnenie, musel si doteraz páchateľ pohlavný styk vynútiť násilím alebo pod jeho hrozbou. Podľa novo schváleného zákona bude teraz stačiť to, že k sexu došlo "proti zjavnej vôli" obete.

Na kvalifikáciu činu ako znásilnenia tak bude odteraz stačiť prosté odmietnutie pohlavného styku. Aktívnu obranu proti nemu nebude musieť obeť dokazovať.

Sprísnenie zákona nasleduje po dlhej debate, ktorú posilnili útoky v noci z minulého Silvestra na tohtoročný Nový rok. V niekoľkých nemeckých mestách vtedy skupiny arabského a severoafrického pôvodu obkľučovaly ženy, sexuálne ich napadali a okrádali.

Práve kvôli týmto incidentom poslanci do zákona pridali aj pasáž o trestaní sexuálnych útokov spáchaných v skupinách. Trest by mali podľa nich dostať aj tí, ktorí sa útoku priamo nezúčastnili, boli ale súčasťou skupiny, ktorá sa ich dopustila.

Podľa právnikov oslovených agentúrou DPA by ale mohlo byť toto ustanovenie protiústavné.

Pribudne obžalovaných, aj neprávom

Debatu, ktorá nakoniec viedla k schváleniu zákona, rozvíril tiež prípad niekdajšej modelky Giny-Lisy Lohfinkovej, ktorá obvinila zo znásilnenia na večierku v roku 2012 dvoch mužov. Na videozázname pohlavného styku, pred ktorým muži Lohfinkovú údajne omámili drogami, je počuť jasné "Nie!" a "Prestaň!".

Podľa štátnej zástupkyne sa ale slová vzťahovali na filmovanie, nie k samotnému aktu. Súd oboch mužov nakoniec zbavil obvinenia a Lohfinková dostala pokutu vo výške 24 000 eur za údajnú krivú výpoveď. Proti rozsudku sa odvolala. Mediálne sledovaný prípad vyvolal diskusiu o tom, čo vlastne je a čo nie je znásilnenie.

Profesorka trestného práva Monika Frommelová v rozhovore poskytnutom agentúre DPA označila dnes schválený zákon za "kontraproduktívny". Podľa nej pribudne obžalovaných, preukázanie znásilnenia ale bude rovnako náročné ako doteraz.

Podľa nemeckého denníka Die Zeit sa obeťami nového zákona, ktorý má chrániť predovšetkým ženy, ktoré sú najčastejšie terčom sexuálnych útokov, môžu stať paradoxne muži, ktorí budú ďaleko častejšie neprávom obviňovaní zo znásilnenia. "Či to bola noc plná milostnej vášne alebo znásilnenie, žena určí až nasledujúce ráno," varovala autorka komentára v prestížnom denníku.

Podľa ministra spravodlivosti Heika Maasa nahlásia obete vynútený pohlavný styk v Nemecku len v desiatich percentách prípadov. Súdy potom usvedčia zo znásilnenia len osem percent obžalovaných.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 04 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 05 - Modified: 2024-04-10 11:02:30 - Feat.: - Title: Nie znamená nie. Českí poslanci schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:39