čína stíhačkyReuters
StoryEditor

Čína v Juhočínskom mori pritvrdzuje, nad oblasťou chce vyhlásiť zónu vzdušnej obrany

13.07.2016, 10:19
Autor:
ČTKČTK
Toto vyhlásenie urobil Peking deň potom, čo medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu odmietol čínske územné nároky v Juhočínskom mori.

Čína si vyhradzuje právo vyhlásiť nad Juhočínskym morom identifikačné pásmo protivzdušnej obrany (ADIZ), informoval dnes námestník ministra zahraničia Liou Čen-min.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová povedala, že EÚ nezaujíma postoj k zvrchovanosti v Juhočínskom mori; vyzýva však všetky strany k rešpektu právnych rozhodnutí a k dodržiavaniu Dohody OSN o morskom práve (UNCLOS).

"Čína má právo toto pásmo vyhlásiť, rovnako ako už to urobila nad Východočínskym morom," povedal Liou, ktorého citovala agentúra AP. Tento krok by vyostril napätie v spornej oblasti. ADIZ vyhlásené nad Východočínskym morom nerešpektujú Spojené štáty ani ďalšie krajiny.

Podľa námestníka by bol podobný krok založený na úrovni hrozby namierenej proti Číne. "Pokiaľ bude ohrozená naša bezpečnosť, potom samozrejme máme právo vytýčiť túto zónu. Záležalo by to na našom celkovom posúdení," dodal s tým, že dúfa, že ďalšie krajiny nebudú ohrozovať Čínu a budú s ňou "spolupracovať v záujme ochrany mieru a stability v Juhočínskom mori."

Toto vyhlásenie urobil Peking deň potom, čo medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu odmietol čínske územné nároky v Juhočínskom mori. Vyhovel tým požiadavke Filipín v územnom spore o strategicky významnú oblasť.

Rozhodnutie súdu je síce teoreticky pre Peking záväzné, je však ťažko vykonateľné. Čína už v reakcii na súdny verdikt uviedla, že ho neuznáva a nebude sa ním riadiť.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok v Šanghaji vyzval čínskeho premiéra Li Kche-čchianga, aby jeho krajina rozhodnutie medzinárodného súdu rešpektovala. "Medzinárodný poriadok založený na práve je v našom spoločnom záujme, a Čína aj EÚ, ho musí chrániť, pretože je to v najlepšom záujme našich obyvateľov," vyhlásil Tusk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby v utorok uviedol, že by Čína porušila medzinárodné právo, keby ignorovala rozhodnutie haagskeho súdu. Spojené štáty v posledných týždňoch zaznamenali známky pokračujúcej militarizácie Juhočínskeho mora zo strany Pekingu, dodal Kirby.

Identifikačné pásmo protivzdušnej obrany (Air Defence Identification Zone) je pásmo okolo hraníc v ktorom je obmedzená premávka a ktoré slúži potrebám protivzdušnej obrany štátu.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:45