Reuters
StoryEditor

Urazil Putina, Clintonovú aj Erdogana. Z nového britského ministra zahraničia sú prekvapení všetci

14.07.2016, 11:40
Autor:
chocho
Rozhodnutie menovať Borisa Johnsona za britského ministra zahraničia mnohých zaskočilo, iných rozosmialo alebo nahnevalo.

Nová britská premiérka Theresa Mayová v stredu večer oznámila meno ministra zahraničia v jej kabinete. Premiérkino rozhodnutie mnohých zaskočilo, iných rozosmialo či nahnevalo. Je ním totiž bývalý londýnsky starosta a líder kampane za brexit Boris Johnson. To, že nasmeroval ostrovy preč z EÚ, je pritom jednou z jeho menších kontroverzií.

Prvý prejav novej britskej premiérky Theresy Mayovej:

História Johnsonových urážok na adresu vedúcich predstaviteľov cudzích štátov je bohatá, píše portál Huffington Post. Ako príklad uvádza jeho prvenstvo v súťaži o najurážlivejšiu báseň pre tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V máji získal tisíc libier za báseň, v ktorej okrem iného písal o tom, že Erdogan má sex s kozou.

V článku "Z nediplomatického Johnsona top diplomat Británie" portál Bloomberg uvádza ďalšie jeho kontroverzie. O kandidátke na americkú prezidentku Hillary Clintonovej v minulosti vyhlásil, že je všetkým, proti čomu on bojuje a prirovnal ju k sadistickej sestričke na psychiatrii. K ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že vyzerá ako Dobby z Harryho Pottera a že je nemilosrdný a manipulatívny tyran. Nešetril ani amerického prezidenta Baracka Obamu, o ktorom povedal, že nemá rád britské impérium, pretože časť jeho predkov pochádza z Kene.

Mayová berie na seba menovaním Johnsona podľa SkyNews obrovské riziko. Nová britská premiérka bude musieť jeho tendencie k problémom tlmiť, ale zároveň menovaním za ministra utlmila Johnsonove chúťky na vodcovstvo a predstavuje tak pre jej pozíciu menšiu hrozbu, upozorňuje portál.

Vymenovanie euroskeptika vyvolalo rozpaky alebo zdesenie, píše francúzsky Le Monde. Dôležité je, aby sa strapatý blonďák nestal premiérom, dodáva autor článku.

Johnson ohromil svet tým, že doviedol tábor zástancov brexitu k víťazstvu a potom sa neuchádzal o post premiéra Británie. Jeho kariéra sa zdala už pochovaná, ale prišiel zvrat, píše francúzsky portál Le Parisien.

Za prekvapujúce označil Mayovej rozhodnutie vymenovať Johnsona nemecký portál Tagesschau. Johnsona v novom britskom kabinete neočakával asi nikto, píše nemecký Spiegel. Po brexite ho totiž mnohí obviňovali z podvodu a potreboval dokonca policajnú ochranu, pripomína nemecký portál.

Briti si v referende 23. júna zvolili odchod ich krajiny z EÚ. Premiér David Cameron, ktorý za vypísaním referenda stál, vyhlásil, že abdikuje. Na jeho miesto nastúpila v stredu 13. júla Theresa Mayová. Jej minister zahraničia Boris Johnson bol hlavným lídrom kampane za odchod Británie z únie, čo sa mu aj podarilo v referende presadiť. Mnohých následne rozčaroval svojim rozhodnutím nekandidovať na uvoľnený premiérsky post po Cameronovi, o to viac je jeho nominácia na ministra prekvapujúca.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 03 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 04 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak 05 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:36