antalya turistiReuters
StoryEditor

O puči sa dozvedela zo Slovenska. Dovolenkári pokus o štátny prevrat v Turecku výrazne nepocítili

16.07.2016, 14:15
Autor:
TASRTASR
Noc bola relatívne pokojná a o aktuálnej situácii sa dozvedali najmä zo zahraničných médií a sociálnych sietí.

Redaktorka TASR Alena Klepochová, ktorá dovolenkuje v rezorte pri tureckej Alanyi, vnímala túto noc ako pokojnú. "To, že sa niečo deje, bolo vidieť len podľa toho, že sa ľudia zhŕkli pri televízii na recepcii a sledovali správy," povedala. Jediné problémy zaznamenala s internetom a nefungujúcim domácim televíznym kanálom. Informácie čerpala najmä cez zahraničné televízie.

Spoločne so svojimi priateľmi bola v kontakte so slovenskou ambasádou, ktorá jej odporučila neopúšťať rezort. V hoteli im však nikto nič nekázal. Dnes dostala od ambasády aj SMS, v ktorej jej odporúča nevychádzať a vyhýbať sa preľudneným miestam v Turecku. Taktiež obmedziť presuny v rámci krajiny a sledovať pokyny úradov. "Od miestnych v hoteli ale nemáme žiadne odporúčania," povedala Klepochová s tým, že momentálne v hoteli, v ktorom je ubytovaná, visí veľká turecká vlajka.

V tureckom Side dovolenkuje Ružomberčanka Petra. O aktuálnej situácii sa dozvedela po tom, čo jej písali známi zo Slovenska, či je v poriadku. "Dosť som sa vystrašila a nespala celú noc. Obávala som sa ďalšieho vývoja," povedala pre TASR. V rezorte, kde býva, bol podľa nej v noci pokoj a nič nasvedčovalo tomu, že v krajine je pokus o štátny prevrat. "Je tu niekoľko Slovákov i Čechov, spoločne situáciu sledujeme prostredníctvom médií i sociálnych sietí. Dostali sme od veľvyslanectva aj SMS správy s pokynmi. Pevne dúfam, že táto udalosť nám dovolenku neprekazí," podotkla.

V noci nadnes sa pokúsila armádna frakcia v Turecku o štátny prevrat. Tureckí vládni predstavitelia ráno uviedli, že tento pokus sa nevydaril. Podľa aktuálnych informácií bolo zatiaľ zatknutých viac ako 1500 členov ozbrojených síl. Pri pokuse o prevrat zomrelo podľa aktuálnych údajov 265 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:16