Reuters
StoryEditor

Irán obvinil Bidena z vyhrážania sa, pri ohrození odpovie recipročne

28.08.2021, 15:01
Autor:
ČTKČTK
Administratíva Joea Bidena dala najavo, že sa chce vrátiť k dohode o iránskom jadrovom programe.

Irán dnes obvinil amerického prezidenta Joea Bidena zo vznášania hrozieb voči Iránu. Biden pri piatkovom stretnutí s izraelským premiérom Naftalim Bennettom povedal, že v rokovaní o iránskom jadrovom programe dávajú USA prednosť diplomacii, ale ak nebude úspešná, existujú aj iné možnosti.

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chamení dnes povedal, že sa Bidenova administratíva v požiadavkách voči Iránu v ničom nelíši od tej predchádzajúcej exprezidenta Donalda Trumpa.

"Zdôrazňovanie 'iných možností' použiteľných voči Iránu je nelegálne ohrozovanie krajiny a dáva Iránu právo na zodpovedajúcu reakciu," povedal dnes tajomník iránskej bezpečnostnej rady Alí Šamchání.

Bidenova administratíva dala najavo, že sa chce vrátiť k dohode o iránskom jadrovom programe (JCPOA), od ktorej Trump v roku 2018 odstúpil. Irán ju však v mnohom porušuje, čo marí nádej na udržanie dohody pri živote.

Izrael JCPOA kritizuje od jej uzavretia v roku 2015 a nesúhlasí s možným návratom Spojených štátov k dokumentu. Opakuje, že je odhodlaný zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň.

Viedenské rokovania o JCPOA sú pozastavené od 20. júna, pretože sa čakalo, až do funkcie prezidenta v Iráne nastúpi novozvolený ultrakonzervatívec Ebráhím Raísí.

Chameneí dnes USA ostro kritizoval. "Američania nepoznajú hanbu. Od dohody odstúpili pred očami všetkých a teraz vznášajú požiadavky, ako by to bola Islamská republika (Irán), kto od nej odstúpil," povedal.

"Táto americká vláda sa nelíši od tej predchádzajúcej, pretože to, čo žiada od Iránu, je inými slovami to isté, čo chcel Trump," dodal Chameneí.

USA svoj návrat k dohode podmieňujú požiadavkou, aby Irán začal znovu dodržiavať jej podmienky. Teherán však dohodu teraz porušuje v mnohých bodoch, najmä v obohacovaní uránu.

JCPOA predpokladala, že Irán bude obohacovať len do 3,67 percenta, teraz obohacuje na 60 percent. Izrael nepochybuje, že chce Irán získať jadrovú zbraň, čo Teherán popiera.

01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:10