dover zápchaYouTube
StoryEditor

Francúzske kontroly strpčujú Britom dovolenky. Na trajekt cez La Manche čakajú aj desiatky hodín

24.07.2016, 13:15
Autor:
ČTKČTK
Aj viac ako 14 hodín museli čakať v nočných frontoch v Doveri britskí vodiči, ktorí chceli vyraziť na dovolenku na kontinent.

Okrem veľkého náporu dovolenkárov sú podľa britskej polície dôvodom tiež obmedzené odbavovacie kapacity na francúzskych hraničných priechodoch, kde chýba personál a kde po teroristických útokoch teraz platia aj zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Dlhé čakanie začalo už v noci z piatka na sobotu a môže trvať až do pondelka, upozornila polícia. Úrady v Doveri dnes ráno odhadli čakania v cestných zápchach na 4,5 hodiny, s následným dvojhodinovým čakaním v samom prístave.

Britská vláda prisľúbila posily, aby francúzskym pohraničníkom pri kontrolách v Doveri pomohli. "Chápeme, že došlo k mimoriadnemu narušeniu v Doveri, ale bezpečnosť je prvoradá," uviedla hovorkyňa.

Alison Dallaraová, ktorá sa tiež chcela dostať na kontinent, stanici BBC povedala, že sa v Doveri otočila a miesto trajektu dala prednosť ceste Eurotunelom z Folkestone. "Po dvadsaťminútovom čakaní sme teraz v polovici cesty," poznamenala s tým, že cestovný lístok na trajekt možno vrátiť.

Z Folkestone jazdia Eurotunelom každú hodinu štyri spoje. Pred terminálom sa teraz nečaká, ale odbavenie kvôli posilnenej bezpečnosti trvá až hodinu.

Simon Barnes zo Sevenoaks mal s dcérou odcestovať k talianskym jazerám trajektom, ktorý odchádza z Doveru do Calais v 05:20 SELČ. Namiesto toho uviazol v zápche. "Bolo to strašné. Ale zdalo sa mi, že ľudia sa s tým celkom zmierili," povedal. Kým sedel uväznený v zápche, dcéra a jej kamarátky mu došli pre kávu a sendvič.

Rob Jackson, mieriaci s partnerkou a dvoma deťmi do Talianska, plánoval odplávať v sobotu popoludní, ale namiesto toho ešte v noci stáli v zápche asi 12 kilometrov od prístavu. "Naše deti boli v poriadku, hrali sa pri aute, ale ľudia s malými deťmi a seniori určite trpeli viac," usúdil.

Iný motorista sa zveril, že na ceste strávil s manželkou a tromi deťmi skoro 24 hodín. "Naša maličká sa práve povracala," posťažoval sa s tým, že ďalšie dve deti sú v poriadku. "Ešteže máme sedemmiestne auto a mohli sme na zložených sedadlách nafúknuť matrac, aby sa natiahli," dodal.

Bezpečnostné kontroly v Doverskom prístave už v sobotu trochu poľavili, aby sa urýchlilo odbavovanie. Polícia ale aj tak odporučila motoristom, aby sa zásobili jedlom a vodou a zvažovali alternatívne trasy.

Konzervatívny poslanec z Doveru Charlie Elphick vyzval vládu, aby sa ospravedlnila ľuďom, ktorí museli hodiny čakať v letnej horúčave. "Je to absolútne neprijateľné. Prístav pred niekoľkými dňami varoval ministerstva vnútra a dopravy pred situáciou, ktorá nastala, ale veľa sa neudialo. Dlhujeme ľuďom ospravedlnenie. Vláda mala byť pripravená, ale nebola," povedal.

Vo Francúzsku platí výnimočný stav od teroristických útokov v Paríži, kde vlani v novembri zomrelo 130 ľudí. Po útoku v letovisku Nice, kde pred viac ako týždňom zahynulo 84 ľudí, bol výnimočný stav predĺžený až do januára budúceho roka.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:34