austrália týranie mladistvýYouTube
StoryEditor

Austráliou otriasa škandál. Video odhalilo týranie chlapcov v nápravnom zariadení

26.07.2016, 12:39
Autor:
ČTKČTK
Austrálsky premiér Malcolm Turnbull nariadil vyšetriť zaobchádzanie s maloletými v nápravných zariadeniach.

Stalo sa tak po tom, čo televízia ABC odvysielala video, na ktorom dozorcovia zasahujú proti zadržiavaným mladíkom slzným plynom a pripútavajú polonahého chlapca v kapucni pretiahnutej cez hlavu k stoličke. Mladík bol v tomto stave ponechaný niekoľko hodín.

Týranie mladistvých bolo natočené na bezpečnostnú kameru prevažne v jednom zo nápravných zariadení v oblasti austrálskeho Severného územia. Väčšina (94 percent) zadržiavaných v miestnych ústavoch pre maloletých pochádza z radov Aborigénov, teda pôvodných obyvateľov tohto kontinentu. Právnik zastupujúci dvoch z chlapcov povedal, že všetkých šesť týraných patrí k domorodému obyvateľstvu. Obhajca už zažaloval štát.

Televízia záznam odvysielala v pondelok večer. Okrem spomínaných prípadov sú na ňom dozorcovia zachytení, ako nútia maloletých vyzliecť sa donaha, posmievajú sa im, jedného z chlapcov nesú za krk a surovo ho hodia na matrac do cely a ďalších chlapcov držia dlhodobo na samotke.

"Ako všetci Austrálčania som bol hlboko šokovaný a zdesený zábermi zneužívania detí," vyhlásil premiér Turnbull.

Zábery z bezpečnostnej kamery pochádzajú z rokov 2010 až 2014 z nápravného zariadenia Don Dale v meste Darwin. Iba dvaja z dozorcov, ktorí sú na nahrávke vidieť, sú vraj v nápravnom zariadení pre mladistvých stále zamestnaní.

Šéf vlády Severného územia Adam Giles okamžite odvolal z funkcie ministra povereného dohľadom nad väznicami, niektorí pôvodní obyvatelia volajú ale aj po Gilesovej rezignácii. Na protest proti zneužívaniu zadržiavaných mladistvých vyšli do ulíc obyvatelia Alice Springs. Jeden z Aborigénov si nasadil na hlavu kapucňu s nápisom "vyhoďte Gilesa".

"Prehnané používanie sily, izolácia a spútavanie detí je barbarské a nehumánne," uviedla Elaine Pearsonova, šéfka austrálskej pobočky medzinárodnej organizácie Human Rights Watch.

"Poukazovali sme na väznenie pôvodných obyvateľov, predovšetkým potom mladistvých, už niekoľko rokov a vydali sme veľa správ upozorňujúcich na otrasné podmienky, v akých sú zadržiavaní," povedala predsedníčka austrálskej komisie pre ľudské práva Gillian Triggsová. Podobne sa vyjadrili aj zástupcovia Amnesty International, podľa ktorých úrady nad takýmto konaním dozorcov privierali oči. Predstavitelia miestnych úradov a vlády v Canberre ale tvrdia, že o ničom podobnom nevedeli.

Austrálčania predstavujú asi tri percentá obyvateľov Austrálie, ale tvorí 27 percent väzňov.

Celú reportáž o nehumánnom správaní k mladistvým v austrálskych nápravných zariadeniach si môžete pozrieť tu:

01 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 02 - Modified: 2024-04-17 12:08:19 - Feat.: - Title: Veľkú koralovú bariéru pri Austrálii zasiahlo rekordné blednutie. Dôvodom sú vysoké teploty 03 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 04 - Modified: 2024-04-16 04:48:26 - Feat.: - Title: Austrálska polícia označila útok nožom v chráme pri Sydney za teroristický čin 05 - Modified: 2024-04-15 16:31:57 - Feat.: - Title: Austrálska polícia v súvislosti s útokom v chráme zadržala 15-ročného chlapca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:16