StoryEditor

Otec moslimského vojaka zabitého v Iraku ponížil Trumpa, dav mu so slzami mohutne aplaudoval

29.07.2016, 12:40
Autor:
chocho
"Choďte sa pozrieť na hroby vlastencov ... Vy ste neobetovali nič a nikoho," vyzval muž v emotívnom prejave Trumpa.

„Náš syn Humayun mal sny … chcel sa stať vojenským právnikom, ale v deň, keď obetoval svoj život, aby zachránil životy svojich spolubojovníkov, dal tieto sny stranou.“

Humayun Khan, moslimský vojak americkej armády, bol zabitý v roku 2004 v Iraku. Jeho otec Khizr Khan sa vo štvrtok večer postavil pred dav na zjazde demokratov vo Philadelphii a vyrozprával príbeh svojho syna. Zároveň slovne zaútočil na republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa a vyjadril podporu kandidátke demokratov Hillary Clintonovej, píše portál Business Insider.

Humayun Khan bol 27-ročný kapitán, keď sa k jednej zo vstupných brán jeho tábora Baquba rýchlo blížilo vozidlo. Khan ostatným vojakom nariadil, aby si ľahli na zem a kryli sa. Sám urobil desať krokov vpred a dal vozidlu pokyn, aby zastavilo. Vo vozidle sedeli dvaja samovražední atentátnici s množstvom výbušnín. Po výbuchu zostalo desať zranených a jeden mŕtvy – Khan. Posmrtne bol vyznamenaný bronzovou hviezdou a purpurovým srdcom.

Otec zabitého vojaka Khizr Khan zožal počas svojho prejavu mohutné ovácie, keď seba a svoju manželku, ktorá stála počas prejavu pri ňom v hidžábe, označil za vlasteneckých amerických moslimov s lojalitou k Spojeným štátom. Viacerí ľudia v dave sa neubránili slzám.

Khizr Khan dal za pravdu Clintonovej, ktorá jeho syna nazvala „tým najlepším z Ameriky.“ „Keby to záležalo na Trumpovi, nikdy by v Amerike nebol,“ dodal.

Trump je totiž známy svojimi radikálnymi protimoslimskými postojmi. Dokonca vyzval na zákaz vstupu moslimov do Spojených štátov.

„Donald Trump, žiadate Američanov, aby vám verili v otázke ich budúcnosti. Spýtam sa vás: Čítali ste už vôbec ústavu Spojených štátov?“ povedal Khan a z vrecka v saku vytiahol ústavu. „Rád vám požičiam tú svoju,“ dodal a zdvihol ju do výšky. Následne odporučil Trumpovi zamerať sa na slobodu slova a rovnosť pred zákonom.

„Už ste niekedy boli na Arlingtonskom národnom cintoríne? Choďte sa pozrieť na hroby vlastencov, ktorí zomreli, aby bránili Spojené štáty americké. Uvidíte všetky vierovyznania, pohlavia a etniká. Vy ste neobetovali nič a nikoho,“ odkázal emotívne Khan Trumpovi.

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Clintonová na štvrtkovom zjazde oficiálne prijala nomináciu americkej Demokratickej strany na prezidentku Spojených štátov. Prezidentské voľby sa v USA budú konať 8. novembra a kandidátmi hlavných strán sú Trump a Clintonová.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:47