StoryEditor

Migráciu sme podcenili, priznal jeden z lídrov Merkelovej strany. Burky by zakázal

30.07.2016, 18:56
Autor:
mlbmlb
Integrácia utečencov nesmie skončiť kurzom nemčiny, tvrdí Spahn z predsedníctva Merkelovej CDU.

Prisťahovalci sa podľa Jensa Spahna z predsedníctva vládnej strany CDU musia prispôsobiť nemeckým zvykom a počítať s následkami, ak porušia pravidlá. Vychádzajúca hviezda nemeckej politiky to povedala denníku Die Welt. Spahn sa tiež označil za "burkofóba".

"Pred rokom sme všetci podcenili, čo so sebou tak obrovská utečenecká a migračná vlna prinesie. Integrácia je herkulovská úloha, ktorá neskončí trojtýždňovým jazykovým kurzom. Kultúrna, náboženská aj ekonomická priepasť medzi nami a ich vlasťou je obrovská," povedal denníku Die Welt muž, ktorý sa netají ambíciami zasadnúť jedného dňa do kresla nemeckého kancelára.

Reuters, na fotke Jens Spahn

Prijímanie vojnových utečencov z Blízkeho východu Spahn v žiadnom prípade neodmieta.
"Deti, ktorým v Sýrii hrozila smrť, majú u nás šancu stať sa kýmkoľvek. Od učiteľa hudby po riaditeľa koncernu z frankfurtskej burzy. To je znamenité," pochvaľuje si. Nemecká spoločnosť však podľa neho môže vyžadovať, aby prisťahovalci prijali jej zvyky a pravidlá.

"Kto si myslí, že muži sú cennejší než ženy, odmieta sa naučiť nemecky alebo pustiť dcéru do školy na hodinu plávania, mal by si nájsť krajinu, ktorá mu lepšie vyhovuje," tvrdí 36-ročný politik, ktorý sa pred 14 rokmi stal najmladším zvoleným poslancom v dejinách Spolkového snemu.

Seehofer už nechce počuť, že Nemecko migráciu "zvládne"

Dodržiavanie pravidiel by podľa neho mal rázne vynucovať aj štát: Ak prisťahovalec dcérku do školy nepošle, má ju tam doviezť sociálny pracovník a rodičom zoškrtať finančné príspevky. Podľa Spahna úrady v minulosti nepostupovali príliš dôsledne a samotní Nemci sa niekedy boja na problémy vôbec upozorňovať, aby si v spoločnosti nevyslúžili nálepku xenofób.

Jens Spahn si pre seba jednu podobnú nálepku sám vymyslel: V rozhovore o sebe vyhlásil, že je burkofób. Po vzore Francúzska, ktoré pred piatimi rokmi zakázalo zahaľovanie tváre na verejnosti, by v Nemecku zakázal burky aj nikáby.

Spahnove slová o "herkulovskej úlohe" pomerne ostro kontrastujú s opakovaným uisťovaním kancelárky Angely Merkelovej, že Nemecko migračnú krízu skrátka "zvládne".

Už okrídlená veta zaznela naposledy vo štvrtok, kedy šéfka vlády na tlačovej konferencii odsúdila sériu nedávnych teroristiských útokov - vrátane samovražedného atentátu v Ansbachu, ktorého strojca vlani do Nemecka prišiel ako utečenec zo Sýrie.

Spahn sa proti Merkelovej priamo neohradil, obaja konieckoncov stoja vo vedení tej istej politickej strany. Na jej hlavu sa však v sobotu zniesla kritika z úst bavorského premiéra Horsta Seehofera. Predseda strany CSU, čo je menšia bavorská sestra vládnej Kresťanskodemokratickej únie, sa od výroku o "zvládaní" krízy dištancoval.

"Nechcem vyvolávať konflikty medzi CDU a CSU, ale verejnosti tiež nechcem klamať," vyhlásil Seehofer. Opoziční Zelení a ľavicová strana Die Linke už v piatok poukázala na to, že sa kancelárkine slová stávajú prázdnou frázou. Kancelárku kritizovali aj šéfredaktori významných denníkov Tagesspiegel a Süddeutsche Zeitung. Ukazuje sa vraj, že Merkelová nemá žiadny plán.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-13 17:46:36 - Feat.: - Title: Nemecké automobilky sú proti sankčným clám na dovoz čínskych elektromobilov, obávajú sa negatívnych dopadov 03 - Modified: 2024-04-12 21:04:46 - Feat.: - Title: Nemecko schválilo zákon, ktorý uľahčuje zmenu krstného mena a rodovej identity 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 16:22