Reuters
StoryEditor

Lavrov hovoril Kerry o Sýrii. Chce znásobiť útoky proti extrémistom

05.08.2016, 18:00
Autor:
ČTKČTK

Proti extrémistickým skupinám v Sýrii je potrebné bojovať s väčším úsilím, pretože používajú proti civilistom jedovatý plyn. V telefonickom rozhovore so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym to dnes povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. O ich rozhovore informovalo ruské ministerstvo zahraničia.

Moskva vo štvrtok Spojené štáty za ich postup v Sýrii ostro kritizovala. Rusi tvrdia, že Spojené štáty podporujú povstalcov, ktorí útočia na civilistov plynom, a že americké lietadlá zabíjajú civilistov po stovkách.

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok vyhlásil, že pokiaľ ide o vojenskú spoluprácu v Sýrii, tak Rusku nedôveruje. Lavrov dnes Kerrymu povedal, že je potrebné zintenzívniť nálety na teroristické skupiny, ktoré sa správajú čoraz odvážnejšie a používajú aj chemické zbrane.

Ruské ministerstvo obrany v stredu potvrdilo útok, pri ktorom údajne jedna za povstaleckých skupín zabila v Halabe sedem ľudí s pomocou "chemických látok". Podľa ministerstva útok vykonala skupina Núraddín Zinkí, ktorej členovia zhodili kontajnery s chemickou látkou na štvrť, ktorú má pod kontrolou vláda.

"Sedem ľudí zomrelo a 23 osôb s dýchacími ťažkosťami a popáleným dýchacími cestami bolo prevezených ho nemocníc," uviedol zástupca ruského ministerstva. O tomto útoku informovala aj Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v Sýrii sieť informátorov. Podľa nej zomrelo šesť ľudí, správy o použitej chemikálii ale nezískala.

Naopak v utorok SOHR informovala o 24 prípadoch dusenia po zhodení barelov zo sýrskych vojenských vrtuľníkov na povstalecké mesto Sarákib, ktoré leží asi 60 kilometrov od Halabu v provincii Idlib. Miestni ľudia oznámili, že v kontajneroch bol chlór, to ale SOHR nebola schopná potvrdiť.

Práve pri Sarákibe bol v pondelok zostrelený ruský vrtuľník s piatimi ľuďmi na palube. Ruská armáda, ktorá v Sýrii bojuje na strane Damasku od vlaňajška, tak prišla v jedinom dni zatiaľ o najviac ľudí, spolu o 18.

Správami o používaní chemických látok v Sýrii je znepokojená Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), pod ktorej dohľadom bol v roku 2014 zničený sýrsky chemický arzenál.

01 - Modified: 2019-10-27 06:21:01 - Feat.: - Title: Päťnásť ľudí zahynulo pri bojoch medzi protureckými silami a Kurdmi 02 - Modified: 2018-04-15 05:32:56 - Feat.: - Title: Útok v Sýrii: USA prvýkrát nasadili neviditeľné rakety, najviac striel odpálil americký krížnik 03 - Modified: 2018-04-14 16:13:23 - Feat.: - Title: Skripaľ nemohol byť vystavený novičoku, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2018-04-14 11:25:14 - Feat.: - Title: Západ stratil kontrolu, hlási Asad po útoku 05 - Modified: 2018-04-14 10:01:50 - Feat.: - Title: Žiadna strana nemá jasnú víziu, hovorí o Sýrii slovenský europoslanec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:30