StoryEditor

Silný príbeh olympioničky: Hodiny plávala na otvorenom mori, aby zachránila ľudí na potápajúcom sa člne

06.08.2016, 16:15
Autor:
chocho
More medzi Tureckom a Gréckom pripravilo len 18-ročnej plavkyni najťažšie chvíle v živote.

Každá olympiáda je nabitá zaujímavými a emotívnymi príbehmi. V Riu to ešte umocňuje zlá medzinárodná situácia, ktorá spôsobila, že sa na útek zo svojich domovov dala najväčšia masa ľudí od 2. svetovej vojny. Dôkazom toho je aj silný príbeh plavkyne Yusry Mardiniovej.

18-ročná Sýrčanka bude v Riu reprezentovať 10-členný tím utečencov, píše portál Independent. Súťažiť bude v disciplínach 100 metrov motýlik a voľný štýl.

Najťažšie chvíle v živote

Už to samo vzbudzuje pozornosť, ale osud Mardiniovej je oveľa ťažší. Talentovaná plavkyňa totiž žila v hlavnom meste roky vojnou sužovanej Sýrie, v Damasku. „Niekedy sme ani nemohli kvôli vojne trénovať,“ povedala Mardiniová. „A niekedy sme trénovali v takých bazénoch, kde v strope boli na troch či štyroch miestach diery,“ dodala.

Ako sa situácia zhoršovala, rozhodla sa Mardiniová spolu so svojou sestrou Sarah domovinu opustiť. Cez Libanon a Turecko sa chceli dostať do Grécka. 

Egejské more medzi Tureckom a Gréckom pripravilo Yusre najťažšie chvíle v jej živote. Asi polhodinu po tom, ako vyplávala z tureckého pobrežia, sa pokazil motor na člne. Navyše na člne pre šesť ľudí sa ich tiesnilo dvadsať a keďže väčšina z nich nevedela plávať, hrozilo najhoršie.

Yusra, Sarah a dvaja ďalší, ktorí vedeli plávať, skočili do mora a vyše tri hodiny tlačili čln na otvorenom mori, aby zabránili jeho potopeniu, až kým nedosiahli grécky ostrov Lesbos.  

Reuters

Na snímke je plavkyňa zo Sýrie Yusra Mardiniová.

"Neviem, či to vôbec dokážem popísať.“

„Boli sme len štyria, ktorí vedeli plávať,“ povedala Mardiniová. “Jednou rukou som držala lano pripevnené k lodi a druhou rukou a nohami som plávala. Boli to tri a pol hodiny v studenej vode. Neviem, či to vôbec dokážem popísať.“

Z Lesbosu sa Yusra a Sarah dostali cez Macedónsko, Srbsko, Maďarsko a Rakúsko do ich cieľovej stanice Nemecka.

Yusra sa usadila v Berlíne, kde ju prijali do miestneho plaveckého klubu. O jej športové úspechy sa zaujíma aj jej domovina, ktorá požiadala o pravidelné informácie o Mardiniovej výsledkoch.

Na tlačovej konferencii, na ktorej bola oznámená jej nominácia na olympiádu, sa vyjadrila aj k problematike utečencov: „Chcem, aby každý vedel, že utečenci sú normálni ľudia, ktorí mali svoje vlasti a stratili ich nie preto, že chceli utiecť, ale pretože majú svoje sny.“

„Všetko je o snahe získať nový a lepší život a vstupom na štadión chcem každého povzbudiť, aby svoje sny realizoval.“

01 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 02 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:52