StoryEditor

Palestínu už na Google Maps neuvidíte. Spoločnosť ju z máp vymazala a spustila tak vlnu protestov

09.08.2016, 16:50
Autor:
dlmdlm
Tento krok technologického giganta vyvolal pobúrenie ľudí po celom svete.

Spoločnosť Google sa rozhodla 25. júla nahradiť Palestínu, teda „Západný breh Jordánu“ a „Pásmo Gazy“ na svojej populárnej mapovej aplikácii jednotným pojmom "Izrael". 

Fórum palestínskych novinárov (FPN) postup predstaviteľov spoločnosti Google odsúdilo a obvinilo ich z toho, že je "súčasťou izraelskej schémy, ktorá má zaviesť jeho meno ako legitímneho štátu pre budúce generácie a zrušiť Palestínu raz a navždy."

"Tento krok je navrhnutý tak, aby falšoval históriu a geografiu, ako aj právo palestínskeho ľudu na vlasť a neúspešný pokus manipulovať s pamäťou nielen Palestínčanov a Arabov, ale aj celého sveta," dodalo FPN.

Palestína mapa almasdarnews

Frustrovaná ťahom technologického giganta, skupina aktivistov spustila petíciu na change.com v snahe presvedčiť spoločnosť Google, aby prehodnotila svoje rozhodnutie.

"Vypustenie Palestíny je ťažká urážka ľudu Palestíny a podkopáva úsilie miliónov ľudí, ktorí sú zapojení do kampane zabezpečiť palestínsku nezávislosť a slobodu od izraelskej okupácie a útlaku," píše sa v novej petícii.

Niektorí užívatelia služieb spoločnosti dokonca pohrozili jej bojkotom v prípade, že Google zotrvá na svojom rozhodnutí.

Spoločnosť Google poskytla k vzniknutej situácii nasledujúce stanovisko:

Dáta využívané v službe Mapy Google sú kombináciou veľkého množstva zdrojov. Napríklad mená miest a obcí, údaje o cestnej sieti alebo hraniciach čerpáme z kombinácie údajov tretích strán a verejných zdrojov.

Vďaka tomuto riešeniu môžeme poskytovať detailné a aktuálne mapové podklady, takisto to však znamená, že rôzne množstvo dát a podkladov, ktoré máme k dispozícii pre rôzne regióny, sa odráža aj na výslednom zobrazení máp. Ak viete o zdrojoch dát, ktoré by sme mohli využiť, prosím upozornite nás na ne a my sa na ne radi pozrieme.

Názov „Palestína“ sa nikdy na Mapách Google neobjavil. Práve sme však odhalili chybu, ktorá z máp odstránila názvy „Západný breh Jordánu“ a „Pásmo Gazy“. Intenzívne pracujeme na navrátení týchto názvov späť, do oblastí, kam patria.

01 - Modified: 2024-04-10 18:17:20 - Feat.: - Title: Izrael pohrozil Iránu priamym útokom, ak naň Teherán zaútočí zo svojho územia 02 - Modified: 2024-04-10 17:44:19 - Feat.: - Title: Hamas je porazený, no vojna v Pásme Gazy bude pokračovať, tvrdí minister izraelského vojnového kabinetu 03 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 04 - Modified: 2024-04-10 16:14:33 - Feat.: - Title: Pri izraelskom nálete v Pásme Gazy zahynuli traja synovia vodcu Hamasu 05 - Modified: 2024-04-10 11:21:18 - Feat.: - Title: Neprimeraná reakcia Izraela predstavuje globálnu hrozbu, uznanie Palestíny je v záujme Európy, vraví Sánchez
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. apríl 2024 14:30