islamský štátReuters
StoryEditor

Nemci považujú Turecko sa centrum islamistov, ukázal únik informácií

16.08.2016, 17:22
Autor:
ČTKČTK
Televízia ARD sa dostala k utajovanému vyjadreniu nemeckého ministerstva vnútra. Z neho vyplýva, že Nemci si myslia, že Ankara roky vedome spolupracuje s radikálmi.

Turecko podľa nemeckej vlády roky vedome spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizáciami na Blízkom východe. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan túto činnosť vraj aktívne podporuje. Vyjadrenie nemeckého ministerstva vnútra v reakcii na otázku parlamentnej frakcie Ľavica je prvým svojho druhu a podľa pozorovateľov môže zhoršiť už tak napäté vzťahy Berlína s Ankarou.

Ministerstvo vnútra v utajenom vyjadrení, ktoré má ale k dispozícii verejnoprávna televízia ARD, píše, že Turecko je základňou islamistických zoskupení, okrem iného Moslimského bratstva alebo palestínskeho hnutia Hamas, ktoré Európska únia považuje za teroristickú organizáciu.

Nielenže tak nemecká vláda prvýkrát oficiálne informuje o priamom spojení medzi tureckými činiteľmi a teroristickou organizáciou, ale ministerstvo dokonca tvrdí, že takéto vzťahy cielene zosilneli. "Predovšetkým ako výsledok od roku 2011 postupne sa islamizujúcej vnútornej a vonkajšej politiky Ankary sa Turecko stalo centrálou akčnou platformou islamistických zoskupení v regióne Blízkeho východu," stojí vo vyjadrení, ktoré vychádza z informácií Spolkovej spravodajskej služby (BND).

O takej blízkosti Turecka k islamistickým zoskupeniam doteraz žiadny z politikov v Nemecku verejne nehovoril. Naopak, od začiatku migračnej krízy sa kancelárka Angela Merkelová aj minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier držali s kritikou tureckého režimu v úzadí, ako pripomína server ARD. O napojení Ankary na islamistov sa doteraz hovorilo len v zákulisí.

Na reakciu ministerstva vnútra na otázku poslancov Ľavice je zaujímavé aj to, že nebola konzultovaná s nemeckou diplomaciou a že je z dôvodu "prospechu štátu" utajená. Formálne sa napriek tomu reakcie ministerstva na otázku poslancov Spolkového snemu považujú za oficiálny postoj nemeckej vlády.

01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:11