welt.de
StoryEditor

Sudcovia v Porýní sa boja káuz s radikálmi. Pre vyhrážky opevňujú domy

16.08.2016, 20:20
Autor:
mlbmlb
Počet trestných činov v najľudnatejšej nemeckej spolkovej republike výrazne narástol. O prácu sudcu však záujem nie je.

Vrchný krajinský súd v Severnom Porýní - Vestfálsku má problém. Trestný senát, ktorý rieši zločiny extrémistov a radikálnych islamistov, v posledných mesiacoch len ťažko zvláda nápor nových spisov a súdnych sporov. Potreboval by posilniť, novým sudcom sa však podozrivých z terorizmu vypočúvať nechce. Boja sa aj rodiny.

Sudkyňa Barbara Havlizová bola pred niekoľkými týždňami stredobodom pozornosti celého Nemecka. Na 14 rokov poslala do väzenia muža, ktorý vlani na jeseň dobodal Henrim Rekerovú.

Vypočúva navrátilcov zo Sýrie

Vtedajšia kandidátka na post primátorky Kolína nad Rýnom kvôli svojmu ústretovému postoju k utečencom takmer zomrela, nakoniec sa však zotavila a deň po útoku s prehľadom vyhrala voľby.

Na stole Barbary Havlizové už tri roky končia spisy pravicových aj ľavicových extrémistov, ale aj radikálnych islamských hnutí. Súdila členov takzvanej düsseldorfskej bunky teroristickej siete al-Kájda, teraz v pojednávacej sieni vypočúva nemeckých navrátilcov zo Sýrie napojených na hnutie Islamský štát.

Počet trestných činov explodoval

Najmä v posledných mesiacoch si trestná komora Vrchného krajinského súdu v Severnom Porýní - Vestfálsku na nedostatok práce rozhodne nemôže sťažovať. "Počet politicky motivovaných trestných činov vlani doslova explodoval," sťažoval sa na jar spolkový minister vnútra Thomas de Maizière.

A práve najľudnatejšia spolková krajina, kde Havlizová súdi, hlási veľké problémy. Čiastočne za to môže aj fakt, že sem podľa vnútronemeckých kvót mieri najväčší podiel utečencov zo všetkých spolkových krajín.

Düsseldorf či Kolín už zažili horiace utečenecké ubytovne, explodujúce autá miestnych politikov či sexuálne útoky arabských mladíkov počas novoročných osláv. Miestnek polícii sa v júni podarilo prekaziť chystaný útok islamistov priamo v Düsseldorfe. Preťažený súd by potreboval posilniť, do senátu Barbary Havlizové sa však žiadnemu novému sudcovi nechce.

Kolegov chápe

58-ročná sudkyňa pre nich má pochopenie. "Nemôžeme nikomu vyčítať, ak prácu v tejto oblasti pôsobnosti cíti ako príliš veľkú záťaž. Človek sa musí vedieť vysporiadať s tým, že manžel a deti sedia doma a pýtajú sa: Čo to len robíš, "povedala denníku Rheinische Post. Sama Havlizová má so starosťami príbuzných bohaté skúsenosti, je vydatá a má dvoch potomkov.

Kvôli možnej pomstychtivosti odsúdených a ich priaznivcov sudcovia v jej komore investujú do zabezpečenia svojich domovov. "Vyhrážok smerovaných proti nám sudcom je stále dosť, napríklad aj na internete," hovorí Havlizová.

Záujem o políciu

Je napríklad presvedčená, že na jednom z čerstvých videí Islamského štátu začula džihádistu zo Severného Porýnia, ktorého osobne pozná zo súdnej siene. Ten bol pritom už dávno vyhlásený za mŕtveho.

Hoci členstvo v trestnom senáte düsseldorfského súdu nikoho neláka, nedá sa povedať, že by sa Nemci všeobecne zdráhali extrémistom či radikálnym islamistickým hnutím postaviť tvárou v tvár.

Svedčí o tom mimoriadny záujem o službu v policajných zboroch. Keď sa federálna polícia kvôli migračnej kríze na jar rozhodla vytvoriť tri tisíce nových služobných miest, odozva Nemcov jej veliteľa ohromila. Obratom sa prihlásilo 20-tisíc záujemcov, píše magazín Focus.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:51