Reuters
StoryEditor

Zabíjajú za islamský štát, o náboženstve ale nič nevedia. Korán poznajú iba z príručky pre začiatočníkov

17.08.2016, 09:51
Autor:
ČTKČTK

Za vieru sú ochotní položiť životy, ale kupujú knižky ako "Islam pre začiatočníkov" (Islam for Dummies). Niektorí regrúti takzvaného islamského štátu na súde priznali, že si pred cestou do Sýrie chceli vylepšiť znalosti pomocou príručiek kúpených na internete.

Prieskum agentúry Associated Press vychádzajúcej z viac ako 3000 interných dokumentov teroristickej organizácie zase odhalil len "elementárnu" znalosť islamského právneho systému u približne 70 percent nových členov, napísal denník New York Post.

Dvadsaťdvaroční regrúti zo Spojeného kráľovstva Mohammed Ahmed a Yusuf Sarwar si pred narukovaním zakúpili "Korán pre začiatočníkov" a "Islam pre začiatočníkov". Pri pokuse o návrat v roku 2014 boli zatknutí a následne odsúdení za terorizmus.

Poprední islamskí akademici ako napríklad Muhammad Abdal Fadil, ktorý sleduje propagandu IS na univerzite Al-Azhar v Káhire, tvrdí, že samotný Islamský štát porušuje zákony islamu nielen zabíjaním nevinných civilistov a prevádzkovaním teroristických aktivít.

"Títo ľudia nie sú mučeníci, sú to zločinci," hovorí Tariq Ramadan, profesor islamských štúdií na univerzite v Oxforde. "Zabíjajú nevinných ľudí. Islam, ani nič iné nemôže nikdy ospravedlniť smrť nevinných ľudí."

Podľa štúdie Centra pre boj proti terorizmu americkej vojenskej akadémie vo West Pointe sú členovia IS "s najvyššou znalosťou viery najmenej pravdepodobnými dobrovoľníkov pre samovražedné atentáty". Mnoho regrútov zase priznalo, že pri narukovaní netušili, do čoho idú.

"Stačila jedna modlitba. Žiadna znalosť islamu nebola potrebná," povedal agentúre AP jeden z európskych nováčikov. "Boli sme oklamaní a zatiahnutí do niečoho, čomu sme nerozumeli. Nikdy som nechcel skončiť v islamskom štáte."

Iný tridsaťdvaročný európsky regrút bol presvedčený, že sa hlási k skupine, ktorá pomáha Sýrčanom v boji proti prezidentovi (Bašárovi) Asadovi. "Že je niečo zle, to som si uvedomil, keď som mal odpovedať na otázky ako `komu máme zavolať, keď zomrieš?`".

01 - Modified: 2024-02-21 11:32:21 - Feat.: - Title: Najvyšší súd odsúdil Sheilu Szmerekovú, ktorá sa preslávila pálením koránu, na tri roky väzenia 02 - Modified: 2023-10-13 08:00:00 - Feat.: - Title: Muž ugriloval korán spolu so slaninou. Vo Švédsku prvýkrát odsúdili človeka za pálenie svätej knihy 03 - Modified: 2023-10-12 14:58:13 - Feat.: - Title: Vo Švédsku prvýkrát odsúdili muža kvôli spáleniu koránu 04 - Modified: 2023-09-20 18:56:22 - Feat.: - Title: Ženám v Iráne bude za porušenie pravidiel obliekania hroziť až desaťročné väzenie 05 - Modified: 2023-09-03 17:16:02 - Feat.: - Title: Násilné výtržnosti: Švédska polícia zasiahla proti aktérom násilností po ďalšom pálení Koránu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:22