TASR/AP
StoryEditor

Zákaz plaviek pre moslimky spúšťa búrlivé reakcie. Zotročujú ženy, reaguje francúzsky premiér

17.08.2016, 14:26
Autor:
jkkjkkTASRTASR
Zákaz kúpacieho úboru známeho ako burkini na niektorých francúzskych plážach vyvolalo rozruch.

Pozornosť médií vyvolalo rozhodnutie francúzskeho mesta Cannes, obce Villeneuve-Loubet a korzického mesta Sisco zakázať na miestnych plážach takzvané burkini, moslimské plavky zahaľujúce celé telo. Rozhodnutie už posvätil aj súd.

Britská stanica BBC preto oslovila niekoľko moslimiek, aby sa k zákazu kúpacieho úboru vyjadrili. "Toto je jednoducho islamofóbne útok na moslimské ženy v Cannes," má jasno Aysha Ziauddinová, ktorá žije v anglickom Norfolku.

"Je to moje rozhodnutie"

"Burkini mi dávajú slobodu plávať a chodiť na pláž, a nemám vďaka nim pocit, že porušujem svoju vieru. Nikto mi nepovedal, aby som ich nosila - je to moje rozhodnutie," tvrdí. Nad odôvodnením francúzskych politikov sa čuduje. "Ako môže byť žena kúpajúca sa zo zakrytou hlavou symbolom islamského extrémizmu?" Pýta sa Ziauddinová.

Sabrina Akramová, ktorá vyrástla v Pakistane a teraz žije v Spojených štátoch priznáva, že svoje telo nevystavuje na verejnosti rada. "Som praktizujúca moslimka a verím, že by v tomto mala existovať voľba," povedala BBC žena, ktorá vyrástla v Pakistane a teraz žije v Spojených štátoch.

"Súčasťou modernej spoločnosti je žiť slobodne, nechať ľudí žiť ich životy, ako si želajú. Nie je zodpovednosťou verejného funkcionára, aby mi diktoval, ako sa mám obliecť," poukazuje na zásah do súkromia ľudí.

Každý si má vybrať sám

O tom, že si má každý vybrať, v čom sa pôjde kúpať, je presvedčená aj Angličanka Kerry Amrová. Sama burkini nemá, ale pláva v šatke, nohaviciach a dlhom tričku. "Chápem, že niekde sú strašní psychotici, ktorí vyhlasujú, že bojujú za jednu skupinu alebo inú. Avšak to, čo sa žena rozhodne nosiť pri kúpaní, s tým vôbec nič neurobí a akurát to dáva muníciu do rúk tým, ktorí chcú získať ľudí pre svoju zvrátenú ideológiu," pochybuje nad zmyslom zákazu.

Maryam Ouilesová z Gloucesteru tvrdí, že vďaka burkinám sa môže hrať s deťmi pri bazéne a na pláži. "Myslím, že je úplne neprijateľné, aby niekto prišiel a povedal, aby ste buď odhalili svoje telo, alebo odišli."

"Ľudia sa často sťažujú, že by sa moslimovia mali viac integrovať, ale keď sa k vám pripojíme pri kúpaní, tak to tiež nie je správne. Prečo je nutné ukazovať naše telá, keď to nechceme?" Nechápe Ouilesová.

Premiér: Je to archaický názor

Podporu zákazom nosenia burkín vyjadril aj francúzsky premiér Manuel Valls.

Podľa neho tieto plavky vychádzajú zo "zotročenia ženy" a preto nie sú zlučiteľné s francúzskym hodnotovým systémom. Premiér však v dnešnom vydaní novín La Provence povedal, že nie je za celoštátny zákaz burkín, informovala agentúra AP.

Valls označil burkini za "provokáciu", ktorá predstavuje "archaický názor", že ženy sú "necudné a nečisté a preto by mali byť celé zakryté". Socialistický premiér súčasne varoval, že z napätia okolo burkín ťaží ultrapravica.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:39