Reuters
StoryEditor

To nedokázala ani Stasi. Turci majú v Nemecku tisícky informátorov, tvrdí bezpečnostný expert

21.08.2016, 13:28
Autor:
ČTKČTK
Správa prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a Nemeckom.

Turecká tajná služba MIT má v Nemecku 6-tisíc informátorov a ďalších plnohodnotných agentov a 500 udavačov tureckého pôvodu. Napísal to nedeľník Welt am Sonntag s odvolaním sa na tvrdenie bezpečnostného experta Ericha Schmidta-Eenbooma. "Ani (východonemeckej komunistickej tajnej službe) Stasi sa nepodarilo vybudovať si v Nemecku tak širokú kontrolnú sieť," podotkol expert.

Praktiky MIT podľa nedeľníka zamestnávajú aj nemeckých poslancov. Kontrolné grémium Spolkového snemu chce, aby k téme v parlamente po prázdninách vystúpila vláda, povedal denníku poslanec zelených Hans-Christian Strobel.

Komplikované vzťahy

Dodal, že nemecké tajné služby a polícia musia okamžite a naliehavo prehodnotiť a preskúmať spoluprácu s Turkami. "Inak hrozí nebezpečenstvo, že sa budú podieľať na trestnej činnosti," varoval Strobel.

Nemecko-turecké vzťahy sa v poslednej dobe komplikujú. Tento týždeň sa na verejnosť dostali informácie nemeckého ministerstva vnútra, podľa ktorých Turecko roky vedome spolupracuje s islamskými a teroristickými organizáciami na Blízkom východe a jeho prezident Recep Tayyip Erdogan to podporuje. O takej blízkosti Turecka k islamistickým zoskupeniam doteraz žiadny z politikov v Nemecku verejne nehovoril.

Turecké vyhrážky

Turecká tajná služba MIT vraj tiež nalieha na nemeckú rozviedku, aby Ankare pomohla pri stíhaní a vydávaní stúpencov duchovného Fethullaha Gülena, údajného strojcu neúspešného tureckého puču.

Nemecko je v ťažkej pozícii. Ankara v marci uzavrela s Európskou úniou dohodu o riešení migračnej krízy, ktorú primárne vyjednávalo práve Nemecko, a teraz sa Turci s jej pomocou snažia ovplyvňovať EÚ. Nedávno napríklad Turecko pohrozilo, že ak nebudú zrušené víza pre jeho občanov cestujúcich do únie, prestane prijímať utečencov vrátených z krajín 28-čky.

01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:49