Reuters
StoryEditor

Robte si zásoby vody a jedla, vyzýva Nemcov vláda. Opozícia to prirovnáva k studenej vojne

24.08.2016, 15:39
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Domácnosti by si podľa novej koncepcie civilnej ochrany mali vytvárať zásoby potravín a pitnej vody pre prípad útoku alebo inej katastrofy.

Nemecká vláda dnes schválila novú koncepciu civilnej ochrany. Kabinet o tom informoval na svojich internetových stránkach s tým, že by aktualizovaná koncepcia mala zabezpečiť fungovanie štátu a ochranu obyvateľov v krízových situáciách.

Koncepcia ľuďom odporúča, aby si vytvárali zásoby jedla a pitnej vody, čo v predchádzajúcich dňoch označovala opozícia za vyvolávanie atmosféry strachu.

Štát musí byť pripravený

Doterajšia koncepcia pochádzala z roku 1995 a podľa ministra vnútra Thomasa de Maizièreho bola zastaraná. "Zmenila sa bezpečnostná situácia aj technologické podmienky," povedal de Maiziére na tlačovej konferencii. Podľa neho je terajšia spoločnosť viac ako v minulosti závislá na modernej infraštruktúre, teda na dodávkach vody, elektriny či na fungovaní internetu, a tým aj viac zraniteľná.

"Štát musí byť pripravený na aktuálne výzvy aj na scenáre ohrození, aby mohol v prípade krízy efektívne využiť všetky zdroje ministerstiev, spolkových krajín aj prevádzkovateľov kľúčovej infraštruktúry," povedal minister.

"V prípade ohrozenia je potrebná rýchla a efektívna reakcia. K tomu je potrebné jasné plánovanie a existencia mechanizmov, ktoré treba pripraviť vopred. To sa deje novou koncepciou civilnej obrany," uviedla vláda v tlačovom vyhlásení.

Podľa vlády koncepcia upravuje spôsoby, ako zabezpečiť zachovanie funkcií štátu, ako chrániť obyvateľstvo, ako zabezpečiť zásobovanie základnými výrobkami a službami a ako podporovať bojové jednotky.

Posledný bod napríklad počíta s obnovením brannej povinnosti v prípade, že by nemeckí vojaci museli brániť hranice Severoatlantickej aliancie. Odvedenci by mali v tom prípade poskytovať armáde podporu v zázemí.

Čo by mal mať každý občan

Najviac pozornosti si v nemeckých médiách získalo odporúčanie obsiahnuté v koncepcii, podľa ktorého by si domácnosti mali vytvárať zásoby potravín a pitnej vody pre prípad útoku alebo inej katastrofy.

Každý jednotlivec by tak mal mať zásoby najmenej desať litrov pitnej vody, jedlo na desať dní, turistický varič, lieky, sviečky a zápalky.

Niektorým ľuďom odporúčané zásoby pripomínajú časy studenej vojny. Opozičná Ľavica a Zelení preto koncepciu kritizovali, vláda podľa nich zbytočne šíri v spoločnosti strach.

De Maiziére tieto výhrady odmietol. Podľa neho ide len o to, aby boli ľudia pripravení na krízu, pretože sa budú cítiť bezpečnejšie, keď sa o seba dokážu v núdzovej situácii sami postarať. Zaistenie určitého množstva potravín považuje de Maiziére za porovnateľnú situáciu s tým, keď si ľudia na dovolenku do zahraničia berú lekárničku.

Nie je to žiadna novinka

Podľa ministra je nespravodlivé aj obvinenie, že vláda zvolila pre zverejnenie koncepcie zlý čas. Dokument sa podľa neho pripravoval niekoľko rokov a jeho vydanie po júlových krvavých útokoch v Nemecku je len náhoda.

Koncepciu civilnej obrany má viac európskych krajín. Rakúsko napríklad odporúča svojim občanom, aby mali zásoby jedla na 14 dní, Holandsko im odporúča vytvorenie núdzovej batožiny s pitnou vodou, trvanlivými potravinami, liekmi a peniazmi v hotovosti.

Fínsko radí občanom, aby mali zásoby jedla a pitia na týždeň. Vo Švajčiarsku podľa tamojšej koncepcie musí mať každý dom s viac ako 38 izbami kryt odolný proti bombám.

Príprava na katastrofické scenáre

Koncept civilnej ochrany, ktorý dnes schválila nemecká spolková vláda, je konkrétnou reakciou na udalosti súvisiace so šíriacim sa terorizmom, islamistickými útokmi v Nemecku v posledných mesiacoch i neustávajúcou nelegálnou migráciou do Európy. Vyslovil svoj názor pre TASR slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Podľa jeho názoru sa Nemecko pripravuje na nepokojné časy. "Medzi riadkami konceptu môžeme čítať, že vláda ráta s hrozbami katastrofických rozmerov, akými sú napríklad teroristické útoky na jadrové elektrárne alebo použitie chemických a biologických zbraní teroristami voči civilnému obyvateľstvu. Na silný trend týchto bezpečnostných rizík upozorňuje aktuálne aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo výzve na utorňajšej schôdzi Bezpečnostnej rady OSN, aby členské štáty zvýšili snahy o likvidáciu zbraní hromadného ničenia, pretože teroristické skupiny po celom svete sa aktívne snažia získať chemické, biologické a jadrové zbrane," upozornil Žitný.

Podľa jeho názoru apel Pan Ki-muna sa opiera okrem iných zdrojov aj o analýzy dát Interpolu. "Zástupca tejto organizácie v New Yorku Emmanuel Roux zdôrazňuje, že al-Káida už dávanejšie explicitne dala najavo záujem o získanie zbraní hromadného ničenia. Interpol zároveň eviduje konkrétne prípady, ktoré dokazujú neustávajúci záujem teroristov o vývoj a testovanie biologických zbraní, ale aj o získanie odborníkov, pracujúcich v oblasti jadrového výskumu. Nemecký koncept civilnej obrany v tomto kontexte môžeme chápať aj ako nepriamu výzvu voči ostatným členským štátom Európskej únie, aby pripravili podobný koncept do svojich národných legislatív," zdôraznil Žitný.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:02