StoryEditor

Prečo Rusi zabili v Sýrii viac civilistov ako koalícia vedená Spojenými štátmi?

27.08.2016, 00:00
„Rusi čistia zóny a netaja sa tým“, vyhlásil bezpečnostný analytik a dodal, že ide o taktiku síce účinnú, ale krvavú.

„Rusi nechávajú po sebe spúšť,“ povedal pre HNonline bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. Prečo Rusi zabili v Sýrii viac civilistov ako koalícia vedená Spojenými štátmi?

Podľa nedávno vydanej správy ľudskoprávnej organizácie prepojenej s OSN ruské nálety zabili v Sýrii viac civilistov ako Islamský štát. Jedným z dôležitých argumentov podporujúcich tento fakt je spôsob, akým Rusi svoje letecké útoky v Sýrii vedú.

V správe The Syrian Network for Human Rights (SNHR) sa píše, že Rusi za 305 dní (od 30. septembra 2015 do 31. júla 2016 ) v Sýrii zabili 2 704 civilistov, kým Islamský štát od svojho vzniku v Sýrii zabil 2 686 civilistov.

Koalícia vedená Spojenými štátmi má za celé trvanie svojich leteckých útokov v Sýrii aj v Iraku – dodnes 749 dní – na svedomí podľa organizácie Airwars 1 584 zabitých civilistov.

Ničivé kobercové bombardovanie

Dôležitý v tomto ohľade je spôsob, akým Rusi bombardovanie realizujú. Názorne to ukazuje video zobrazujúce nálety, ktoré Rusi v Sýrii spustili 16. augusta z leteckej základne Hamedan v Iráne. Zároveň podľa portálu Business Insider video ilustruje zásadný rozdiel medzi náletmi Ruska a Spojenými štátmi vedenej koalície.

Zhadzovanie veľkého počtu neriadených bômb je známe ako kobercové bombardovanie. Ide o veľmi nepresný spôsob bombardovania, ktorý spôsobuje veľké škody. Rusi tento spôsob náletov v Sýrii využívajú veľmi často. Názorne ho zobrazuje aj druhé video.

Video spustíte kliknutím na obrázok.

Tretie video zobrazuje nálety koalície na čele so Spojenými štátmi. Munícia, ktorú pri bombardovaní používajú, je presne navádzaná. Koalícia v Sýrii kobercové bombardovanie nevyužíva.

Video spustíte kliknutím na obrázok.

Práve aplikácia kobercového bombardovania je jedným z hlavných faktorov, ktorý spôsobuje veľký počet civilných obetí pri ruských náletoch v Sýrii. Na druhej strane navádzaná munícia počet zabitých civilistov minimalizuje. Práve tu treba hľadať odpoveď na otázku v titulku.

Naď: Rusi čistia zóny a netaja sa tým

Nepomer v počte zabitých civilistov pri náletoch Rusov a koalície vidí Naď vo viacerých faktoroch.  Okrem kobercového bombardovania je to podľa Naďa aj tým, že „technika i munícia, ktorú Rusi v Sýrii využívajú na bombardovanie, je staršieho dáta“.

Navyše Rusi v Sýrii podľa Naďa riadené strely takmer nevyužívajú. „Rusi čistia zóny a netaja sa tým“, vyhlásil Naď a dodal, že ide o taktiku síce účinnú, ale krvavú. Bombardovaním zlikvidujú celú oblasť, čím, pochopiteľne, príde o život množstvo civilistov, vysvetlil.

A to aj napriek tomu, že ruské letectvo využíva palubný výpočtový systém SVP-24, ktorý má zvyšovať presnosť použitia neriadených bômb. A podľa Naďa ho aj skutočne zvyšuje.

„Avšak, kým pri použití riadených striel sa rozptyl pohybuje v metroch, pri neriadených za použitia systému SVP-24 sú to stále desiatky až stovky metrov,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik. Naď tento systém považuje skôr za medzistupeň medzi nenavádzanou a navádzanou muníciou.

SVP-24 určuje miesto, možno lepšie povedané okamih automatického odhodu neriadenej munície tak, aby zasiahla určený pozemný cieľ, v reále dopadla čo najbližšie k nemu. Systém počíta s presne známymi pozíciami cieľa aj lietadla (zo satelitného navigačného systému), s rýchlosťou a výškou letu, s uhlom nábehu lietadla a tiež s vedomosťami o balistike konkrétnej zbrane. Ďalšími vstupmi sú hydrometeorologické podmienky (atmosférický tlak, vietor, vlhkosť) v danom priestore, ktoré sú časovo a výškovo premenlivé. Na presnosti a dostatku vstupných údajov potom samozrejme závisí presnosť celého systému.

Porovnanie počtu zabitých civilistov

Ani použitie riadenej munície úplne civilné obete nevylúči. Koalícia vedená Spojenými štátmi ich má na svedomí v boji proti Islamskému štátu v Sýrii aj v Iraku najmenej 1 584. Tvrdí to nezisková organizácia Airwars zameraná na mapovanie leteckej vojny vedenej proti Islamskému štátu a iným skupinám. Nálety koalície začali v auguste 2014 a trvajú dodnes.

Čo sa týka civilných obetí spôsobených ruskými náletmi v Sýrii, kým SNHR uvádza 2 704 mŕtvych, The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) uvádza 3 089 zabitých.

Organizácia Airwars zmapovala podrobne ruské letecké útoky v Sýrii iba počas ich prvých štyroch mesiacov (od ich začiatku 30. septembra 2015 do 31. decembra 2015). Nasledujúci graf z portálu airwars.org zobrazuje počet civilných obetí spôsobených koalíciou za celé trvanie ich leteckých útokov (modrou a oranžovou) a od septembra do decembra 2015 ich dopĺňa aj údajmi civilných obetí, ktoré sú pripisované ruským náletom (zelenou).

Pre porovnanie sú relevantné tri mesiace – október, november a december (september nie, pretože Rusi spustili nálety až v posledný deň tohto mesiaca). V októbri zabili nálety koalície podľa Airwars 17 ľudí, ruské 300. V novembri má koalícia na svedomí 58 a Rusi 343 obetí a za december podľa organizácie zabila koalícia 110 a Rusko 378 civilistov.

airwars.org

Modrou je znázornený počet obetí náletov koalície, ktoré sú potvrdené z dvoch alebo viacerých všeobecne dôveryhodných zdrojov. Oranžovou je znázornený počet obetí, za ktoré koalícia prevzala zodpovednosť. Zelenou je znázornený počet obetí náletov Ruska, ktoré sú potvrdené z dvoch alebo viacerých všeobecne dôveryhodných zdrojov.

01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:53