StoryEditor

Traumatizovaná generácia

08.06.2004, 00:00
Autor:
BBCBBCČTKČTK
Približne 473 izraelských civilistov bolo v Izraeli od roku 2 000 zabitých a 3 000 zranených pri útokoch palestínskych radikálov.

Psychologický dosah tejto situácie na mladých Izraelčanov je devastujúci, napísal spravodajský server BBC News.
Podľa nedávneho prieskumu, ktorý uskutočnilo Izraelské stredisko pre liečbu psychotraumy (ICPT), bolo medzi mládežou v Jeruzaleme 50 percent dospievajúcich vystavených útoku a 20 percent stratilo príbuzných. Deti, ktoré sa stali svedkami útokov, môžu trpieť desivými spomienkami na incident a trvalým pocitom extrémneho napätia. Môžu sa tiež vedome vyhýbať miestam a situáciám podobným tým, v ktorých sa útok uskutočnil - napríklad cestovaniu autobusom. Z dlhodobého hľadiska tí, ktorí trpia traumou, vykazujú tiež známky zvýšeného riskantného správania vrátane alkoholizmu a bezohľadného šoférovania. Napriek tomu vedci zistili, že izraelské deti sú "nezvyčajne nezdolné" a že len pri piatich percentách z nich sa v plnej miere rozvinula posttraumatická stresová porucha.
Štúdia izraelského Strediska pre liečbu psychotraumy zistila, že mladí ľudia žijúci v osadách na západnom brehu Jordánu a v Gaze sú menej vnímavejší voči traumám napriek tomu, že sú vystavení častejším útokom. Roni Berger z izraelského Strediska pre obete teroru a vojny je presvedčený, že osadníkom pomáha žiť v nebezpečnom prostredí ideológie.
Doktorka Ruth Pat-Horencyzková z ICTP je presvedčená, že dlhodobý vplyv traumy by mohol byť citeľný v celej izraelskej spoločnosti. "Ľudia, ktorí trpia posttraumatickou stresovou poruchou, sa s väčšou pravdepodobnosťou priklonia k extrémistickej politike a k násilným riešeniam konfliktu," hovorí.
Aj podľa jej kolegu Roniho Bergera je dlhodobý vplyv traumy na deti znepokojivý. "Začnú veriť, že násilie je jediným riešením konfliktu a osvoja si stereotypný názor na Palestínčanov. Mali by sme mať strach o budúcnosť."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 02:44