Reuters
StoryEditor

Wilders vyhlásil islamu vojnu. Chce zakázať Korán a uzavrieť mešity

27.08.2016, 22:13
Autor:
ertert
Líder holandskej krajnej pravice Geert Wilders zverejnil jednostranový manifest, ktorý predstavuje programové smerovanie jeho strany pred nadchádzajúcimi voľbami

Kontroverzný politik v ňom velí na potieranie islamu. Rád by zakázal Korán a uzavrel moslimské školy aj mešity.

Wilders sa dlhodobo stavia proti "plazivej islamizácii Európy" a najnovší manifest je len logickým vyústením smerovania jeho Strany pre slobodu. Na Twitteri zverejnený dokument, ktorého obsah by strana chcela naplniť po parlamentných voľbách v marci budúceho roka, sľubuje zastavenie islamizácie Holandska.

Viacero opatrení

Proti rastúcemu vplyvu moslimov vo svojej vlasti chce Wilders bojovať celou radou opatrení. Velí k uzavretiu všetkých mešít, ochrane hraníc či zákazu posvätnej knihy islamu. Plánuje tiež uzavrieť všetky azylové centrá a moslimským ženám chce zakázať nosenie tradičných šatiek. Mimo boja proti islamu sa Wilders inšpiroval brexitom a rád by podporil vypísanie referenda za vystúpenie Holandska z Európskej únie, píše server Politico.

Líder Strany pre slobodu prezradil, že zámerne celú stranícku koncepciu navrhol čo najjednoduchšie, aby sa zmestila na jeden list papiera. Dočkal sa však za to posmeškov od niekoľkých poslancov. Na sociálnych sieťach sa mu vysmial napríklad šéf Strany zelených Jesse Klaver. Program pred voľbami doteraz zverejnili tri holandské strany.

Očakáva sa úspech

Wildersova strana vo voľbách očakáva veľký úspech. Podľa aktuálnych prieskumov by mohla vybojovať najviac miest v parlamente zo všetkých strán. Zo súčasných dvanástich môže posilniť až na tridsať z celkových 150 kresiel. U voličov je strana síce populárna, ku skutočnej moci sa však zrejme nedostane, pretože nedokáže zostaviť funkčnú koalíciu.

Uškodiť Wildersovi by mohol pred voľbami súdny proces, v ktorom je obvinený z podnecovania k nenávisti v súvislosti so svojimi výrokmi voči marockým prisťahovalcom. Politik sa podľa prokuratúry previnil v marci 2014, kedy na stretnutí s voličmi vyhlásil, že sa v krajine zasadí o zníženie počtu prisťahovalcov z Maroka.

"Menej, menej, menej," skandovali vtedy v Haagu Wildersovi stúpenci, keď sa ich opýtal, či chcú v tomto meste viac, alebo menej Maročanov. "Postarám sa o to," sľúbil davu šéf Strany pre slobodu.

Kontroverzná postava

Prokurátor Wouter Bos v marci tohto roku vyhlásil, že politik postavil proti sebe dva základné piliere ústavy, a to zákaz diskriminácie a slobodu prejavu. "Význam slobody prejavu je veľký. Ide o jednu zo základných súčastí našej demokratickej spoločnosti. Ale táto sloboda nie je neobmedzená," zdôraznil štátny zástupca.

Wilders už skôr v reakcii na obvinenia vyhlásil, že milióny ľudí zmýšľajú ako on. "Úrady by sa mali zamerať na prívržencov džihádu a nie na mňa. Strana pre slobodu je najsilnejšou stranou v prieskumoch a elite sa to zjavne nepáči," povedal politik. Zároveň vyjadril presvedčenie, že odsúdený nebude. Súd má začať na sklonku októbra, pripomína agentúra AP.

V roku 2011 čelil Wilders podobnému obvineniu za porovnávanie islamu s fašizmom a za výzvy k zákazu Koránu. Nakoniec bol zbavený viny. Nevôľu časti spoločnosti na seba poštval tiež v roku 2008, keď natočil kontroverzný protiislamský film Fitna.

01 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 02 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí 03 - Modified: 2024-02-21 16:12:40 - Feat.: - Title: Švajčiarsko zakáže islamistické hnutie Hamas a príbuzné organizácie 04 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova 05 - Modified: 2023-11-29 11:43:33 - Feat.: - Title: Aj moslimovia v Európe čelia nenávisti kvôli vojne v Gaze. Polícii však nedôverujú, incidenty nenahlásia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:23