Reuters
StoryEditor

Vracať, vracať a zase vracať. Sľúbte, že vlna utečencov už nepríde, radí Merkelová pred voľbami

02.09.2016, 15:42
Autor:
mlbmlb
Voliči majú v živej pamäti minulý rok, počas ktorého len do Nemecka dorazilo viac ako milión ľudí.

Vracať, vracať a zase vracať. Tak zhrnula nemecká kancelárka Angela Merkelová hlavnú úlohu úradov, ktoré riešia migračnú krízu. Na uzavretom rokovaní s vedením poslaneckej frakcie CDU/CSU tiež spolustraníkom poradila, ako zodpovedať otázky nespokojných voličov. Podľa denníka Die Welt majú povedať, že minuloročná vlna utečencov sa nebude opakovať.

Angela Merkelová sa v Berlíne stretla s lídrami straníckej frakcie v Spolkovom sneme, ktorí s ňou za zatvorenými dverami vášnivo debatovali o migračnej politike jej vlády. Došlo aj na otázku, čo majú politici povedať ľuďom, ktorí majú strach z nekontrolovateľného prílivu utečencov do Európy.

Voliči majú v živej pamäti minulý rok, počas ktorého len do Nemecka dorazilo viac ako milión ľudí. Boli medzi nimi vojnoví utečenci z Blízkeho východu, ale aj ekonomickí migranti z Afriky či Balkánu. Merkelová stranícke špičky podľa denníka Die Welt uistila, že "nič také ako vlani sa už opakovať nebude".

Kresťanskí demokrati, ktorých v najbližších dvoch týždňoch čakajú hneď dvoje voľby a stretnutia s voličmi sú tak v plnom prúde, to vraj môžu ľuďom sľúbiť. Koalícia CDU, CSU a SPD podľa nej už rázne zasiahla, upravila azylové zákony a sprísnila požiadavky na začlenenie utečencov do spoločnosti. Obavy niektorých Nemcov sú podľa nej nepodložené.

CDU hrozí, že ju odporcovia migrácie porazia v okrsku Merkelovej

"Urobili sme pokrok v otázke ubytovania aj rozdelenia utečencov. Pokročili sme aj v boji s príčinami ich úteku," vyhlásila vo štvrtok kancelárka v rozhovore pre verejnoprávne rádio NDR, ktoré vysiela okrem iného pre obyvateľov spolkovej krajiny Meklenbursko - Predné Pomoransko. Práve jeho obyvatelia v nedeľu vyrazia k voľbám do krajinského parlamentu, o dva týždne neskôr bude hlasovať Berlín.

Ako pripomína denník Frankfuter Allgemeine, do malej spolkovej krajiny pri brehu Baltského mora patrí aj domovský okrsok samotnej Angely Merkelovej. Prieskumy však zároveň naznačujú, že by sa Meklenbursko - Predné Pomoransko mohlo stať prvou krajinou, kde vládne CDU vo voľbách predbehnú odporcovia prijímania migrantov, teda strana Alternatíva pre Nemecko (AFD).

Merkelová však akcentuje, že situácia už je iná. "Vieme lepšie chrániť vonkajšie hranice a podporili sme obce aj spolkové krajiny, bez toho aby sme museli krátiť príspevky našim občiankam a občanom," dodala Merkelová v rozhlasovom rozhovore, pri ktorom starostlivo volila slová.

Vracať chce prisťahovalcov z Balkánu a severnej Afriky

Na uzavretom rokovaní s poslancami CDU a jej menšej sestry CSU však o ďalšom riešení migračnej krízy hovorila otvorenejšie a ráznejšie. "V najbližších mesiacoch je najdôležitejšie vracať, vracať zase vracať," citoval ju jeden z účastníkov schôdze.

Merkelová zdôraznila, že v Nemecku môže zostať len človek, ktorý v krajine pôvodu skutočne čelí prenasledovaniu alebo vojne. U tých, ktorí nemajú na azyl nádej, sa podľa nej vláda vynasnaží čo najviac urýchliť ich vyhostenie a následnú deportáciu. Kancelárka sa už v júli, práve na predvolebnom stretnutí s obyvateľmi Predného Pomoranska, vyjadrila, že tým má na mysli hlavne prisťahovalcov z Balkánu a severnej Afriky.

Kancelárka naďalej zápasí s klesajúcou popularitou medzi voličmi. Podľa prieskumu agentúry Infratest Dimap pre denník Die Welt a verejnoprávnu televíziu ARD, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, podporuje Merkelovú 45 percent oslovených Nemcov, čo je jej najhorší výsledok od roku 2011. Predseda bavorskej CSU Horst Seehofer, ktorý kancelárku kvôli jej postojom k migračnej kríze opakovane kritizoval, na Merkelovú v aktuálnom rebríčku stráca len jeden percentuálny bod.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:05