Robert Fico a Donald TuskTASR/AP
StoryEditor

Ministri v Bratislave zmiernili tón voči Turecku. Obavy však stále ostávajú

02.09.2016, 18:34
Autor:
ČTKČTK

Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie na dnešnom neformálnom stretnutí v Bratislave zmiernili svoj často tvrdý tón voči Turecku, obavy z postupu tureckých predstaviteľov po zmarenom júlovom puči však zostávajú. Uviedla to agentúra Reuters. V sobotu budú ministri v Bratislave rokovať so svojím tureckým náprotivkom Omerom Celikom a slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák si od stretnutia sľubuje uvoľnenie atmosféry.

"Turecko je dôležitým partnerom. Očakávam, že zajtrajšie (sobotňajšie) rokovania pomôžu zlepšiť a normalizovať atmosféru medzi EÚ a Tureckom," povedal Lajčák. "Nie je normálne, aby po potlačenom prevrate, kedy sme vyjadrili pevnú solidaritu zvoleným tureckým vodcom, miesto väčšieho zomknutia panovala vzájomná frustrácia," uviedol slovenský minister.

Ankara obviňuje Brusel, že len pomaly a polovičato odsúdil pokus o puč, zatiaľ čo sa ponáhľal s kritikou čistiek tureckého prezidenta Recepa Erdogana. Kvôli vzájomným sporom sa navyše objavili špekulácie, že Turecko by mohlo odstúpiť od dohody s EÚ, ktorá bráni nekontrolovanému prílivu utečencov do Európy cez územie Turecka.

Kritický postoj voči Ankare naďalej zastáva šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier, a to nielen v otázke dodržiavania právneho štátu a ľudských práv po puči, ale aj v prípade tureckého vpádu do prihraničných oblastí na severe Sýrie. Novinárom povedal, že si je istý tým, že EÚ bude od Turecka vyžadovať rešpektovanie noriem právneho štátu.

Dôležitou témou vzťahov medzi úniou a Tureckom je tiež uvoľnenie vízovej povinnosti pre Turkov. Islamská krajina ale odmieta pristúpiť k zmenám svojich protiteroristických zákonov, čo Brusel považuje za jednu z podmienok odbúrania víz. Turecko čelí obvineniam, že terajšiu podobu zákonov využíva na umlčanie opozície.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v tejto súvislosti však povedal, že dobré vzťahy s Ankarou sú nevyhnutné pre zachovanie dohody o utečencoch. "Ktokoľvek útočí na stabilitu Turecka, útočia na bezpečnosť Európy, pretože terajšie Turecko je to, ktoré zadržiava migračný prúd do Európy," povedal.

Naopak Rakúsko už skôr navrhlo, aby EÚ prerušila s Ankarou prístupové rozhovory kvôli vývoju demokracie v Turecku. Dnes rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz povedal, že Viedeň chce s Ankarou spolupracovať, nie však ako s členom EÚ.

Ďalší ministri potom hovoria o tom, že treba skombinovať spolupráci s Tureckom s tlakom na Ankaru, aby dodržiavala demokratické štandardy. "Časť napätia je dôsledkom nedorozumení, v tom musíme spomaliť," citovala agentúra Reuters talianskeho ministra zahraničia Paola Gentiloniho.

01 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 02 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 03 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 04 - Modified: 2019-02-26 14:28:21 - Feat.: - Title: Fico vyzval Kisku na súboj. Prezident mu odkázal, že s ním skončil 05 - Modified: 2019-02-07 09:17:26 - Feat.: - Title: Poslankyňa Mosta hovorí o tom, prečo odobrila Ficovu prax
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:19