TASR/AP
StoryEditor

"Iránski vodcovia nie sú moslimovia." Rijád a Teherán si vymieňajú drsné odkazy

07.09.2016, 11:51
Autor:
ČTKČTK
Spory medzi Saudskou Arábiou a jej blízkovýchodným rivalom Iránom sa vyhrocujú.

Saudskoarabský veľký mufti šejk Abdal Azíz Šajch, ktorý je najvyššou náboženskou autoritou v krajine, dnes vrátil Iránu kritiku a vyhlásil, že vodcovia tejto krajiny nie sú moslimovia. Aj z tohto dôvodu sú podľa neho ich hlavnými nepriateľmi stúpenci sunnitskej vetvy islamu, ktorá sa vyznáva práve v Saudskej Arábii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Iránsky prezident naopak vyzval moslimský svet, aby sa zjednotil a potrestal vládu Saudskej Arábie za zlyhanie pri minuloročnej púti do Mekky a ďalšie aktivity Rijádu v oblasti.

Veľký mufti reagoval na vyjadrenie iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ktorý v pondelok uviedol, že saudskoarabské úrady "vyvraždili" moslimských pútnikov, ktorí utrpeli zranenia pri minuloročnej tragédii počas moslimskej púte hadždž do Mekky.

Vyjadrenie Chameneího nebolo pre muftiho prekvapením. "Musíme pochopiť, že oni nie sú moslimovia ... Ich nepriateľstvo voči moslimom trvá už dlho a ich hlavnými nepriateľmi sú sunniti," uviedol šejk Abdal Azíz Šajch. Iránski vodcovia sú podľa neho stúpenci zoroastrizmu, čo je staré perzské náboženstvo, ktoré vzniklo na území dnešného Iránu. Toto náboženstvo je v krajine ale menšinové, väčšina Iráncov sú vyznávačmi šiitskeho islamu. Sunniti v niektorých krajinách považujú šiitov za odpadlíkov.

Pri veľkej púti vlani 24. septembra zahynulo najmenej 2426 ľudí, medzi nimi stovky iránskych pútnikov. Väčšina bola ušliapaný alebo sa udusila. Išlo o najvyšší počet mŕtvych pri hadždž od roku 1990.

"Krajiny v regióne i celý islamský svet by mali riešiť problémy spoločne a potrestať vládu Saudskej Arábie," povedal iránsky prezident Hasan Rúhání na rokovaní iránskeho kabinetu. "Bohužiaľ táto vláda páchaním zločinov v regióne a podporou terorizmu vylieva krv moslimov v Iraku, Sýrii a Jemene," dodal.

Irán už skôr obvinil Saudskú Arábiu zo sabotáže a neschopnosti zaručiť bezpečnosť pútnikov. Podľa Teheránu bolo medzi mŕtvymi celkom 464 Iráncov. Vzťahy medzi oboma krajinami sa ešte viac vyhrotili tento rok v januári. Rijád vtedy prerušil diplomatické vzťahy s Teheránom, keď bolo napadnuté saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne kvôli poprave šiitskeho duchovného v Saudskej Arábii.

Vzťahy medzi Iránom, v regióne dominantnou šiitskou krajinou, a Saudskou Arábiou, ktorá je jeho sunnitským rivalom, sú napäté aj kvôli bojom v Sýrii. Tam Teherán stojí za prezidentom Assadom, zatiaľ čo Rijád podporuje niektoré povstalecké skupiny. Rovnako v konflikte v Jemene Rijád podporuje jemenskú vládu, zatiaľ čo Teherán šiitskych povstalcov.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:55