Kásim SulejmaniReuters
StoryEditor

Blízky koniec povstalcov? V Aleppe sa formuje brigáda pod velením legendárneho iránskeho generála

09.09.2016, 15:10
Autor:
ertert
Na bojisko v Sýrii pred niekoľkými dňami dorazil legendárny iránsky bojovník a veliteľ Revolučných gárd Kásim Sulejmání.

V Aleppe navštívil vojská verné Assadovi, ktorá vedie v úspešnej ofenzíve proti vzbúrencom. Stratégiu vymýšľa tiež pre spriatelených ozbrojencov, medzi ktorými sú aj bojovníci libanonského Hizballáhu.

Fotografie 59-ročného Sulejmáního zverejnila najväčšia šíitska jednotka v Sýrii menom Nudžába, píše server The Long War Journal. Na snímkach Sulejmání, vykonáva inšpekciu priamo na bojisku. Iránsky taktík podľa zverejnených informácií "vyhodnocoval strategický postup v obliehaní teroristov". Ako teroristov asadovský režim označuje ozbrojenú opozíciu. Prišiel tiež s niekoľkými vlastnými nápadmi na ďalšiu stratégiu.

Sulejmání sa potom podľa serveru Al Masdar zišiel tiež vrchným veliteľom Sýrskej arabskej armády (SAA). Obaja vojnoví veteráni podľa dostupných informácií preberali taktiku na ďalšiu ofenzívu proti povstalcom v provincii Aleppo.

Prítomnosť Sulejmáního je vzpruhou nielen pre taktiku vládnych vojsk, ale aj pre morálku vojakov. Iránec je totiž v armádnom svete považovaný za legendu. "Sulejmání je najvplyvnejším mužom na Strednom východe, o ktorom nikdy nikto nepočul," vyhlásil pred niekoľkými rokmi bývalý pracovník CIA John Maguire.

Vojnový hrdina a tichý taktik

Sulejmání si za desiatky rokov v službách iránskych ajatolláhov vybudoval povesť prešibaného stratéga, ktorého vplyv siaha ďaleko za právomoci obyčajných generálov. Na sklonku septembra roku 1980, kedy vojská Saddáma Husajna vtrhli do Iránu, bol Sulejmání povýšený na poručíka. Počas osem rokov trvajúceho konfliktu pôsobil na bojiskách južného frontu, kde velil 44. divízii. Po vojne ho mnohí vojaci vyhlásili za vojnového hrdinu.

Na začiatku roku 1998 bol Sulejmání menovaný veliteľom elitných jednotiek Quds spadajúcich pod Revolučné gardy. Obávané jednotky pôsobia najmä pri zahraničných operáciách. V roku 2011 ho ajatolláh Chameneí menoval generálom. Najvyššieho vodcu Iránu údajne spája so Sulejmáním veľké priateľstvo.

Muž, ktorého vojenské spôsobilosti obdivujú aj jeho protivníci, je podľa svojich spolupracovníkov vždy pokojný a len výnimočne zvýši hlas. "V miestnosti môže byť desať ľudí, ale keď Sulejmání príde, nesadne si k vám. Sadne si na druhú stranu miestnosti, sám a potichu. Nehovorí a nič nekomentuje. Jednoducho iba sedí a počúva," povedal jeden z bývalých vysoko postavených iránskych politikov.

Obliehanie Aleppa a smrť vodcu radikálov

Sulejmání môže byť na sýrskych bojiskách jedným z rozhodujúcich faktorov. Situácia na fronte sa totiž mení každým dňom. Pri Aleppe v súčasnosti majú navrch vojská Asada. Na začiatku septembra sa im podarilo znovu získať kľúčovú prístupovú cestu do Aleppa, ktorú mesiac držala opozícia. Povstalcov tak obkľúčili vo východnej časti mesta.

Aleppo je teraz rozdelené medzi tri hlavné sily. Na západe držia veľké územie sily Asada, a to vrátane kľúčových ciest Castello road na severe a teraz aj oblasti Rámusa na juhu. Povstalci ovládajú východnú časť mesta, ktorá je teraz obohnaná vládnymi vojskami zo všetkých strán. Niektoré štvrte na severe mesta držia Kurdi.

V blízkosti sýrskeho Aleppa bol vo štvrtok zabitý vysoko postavený veliteľ radikálnej skupiny Fronta dobytia Sýrie, ktorá je bývalou frontu an-Nusrá napojenou na sieť al-Kájda. S odvolaním sa na povstalecké zdroje o tom informovala stanica BBC. Fronta dobytia Sýria oznámila úmrtie veliteľa abú Umara Sarákiba na Twitteri.

Podľa zdrojov, ktoré citovala agentúra Reuters, sa abú Umar Sarákib a jeho bojovníci nachádzali v úkryte v dedine Kafr Naha západne od Aleppa. Pri nálete údajne prišli o život aj ďalší vysoko postavení muži v radikálnom hnutí. Úmrtie Sarákiba a ďalšieho veliteľa menom abú Moslim sami potvrdili tiež aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Británie.

01 - Modified: 2024-03-07 09:42:02 - Feat.: - Title: Utečenci v zajatí. Povstalecká skupina v Nigérii hromadne uniesla vyše 200 ľudí, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-01-31 16:01:17 - Feat.: - Title: Útoky povstalcov ochromili svetový dopravný ťah. Preprava cez Červené more klesla takmer o tretinu 03 - Modified: 2024-01-26 16:51:50 - Feat.: - Title: Americká vojenská loď zničila strelu vypálenú povstalcami z Jemenu, pokračujú v útokoch na lode 04 - Modified: 2024-01-18 08:56:49 - Feat.: - Title: Pakistan podnikol útoky proti militantom v Iráne, hlásia odtiaľ deväť obetí 05 - Modified: 2024-01-17 21:38:52 - Feat.: - Title: Jemenskí povstalci večer oznámili útok a zásah ďalšej americkej nákladnej lode. USA ich vníma ako teroristov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:49