Reuters
StoryEditor

Utajené operácie i smrť v Bielom dome. Zdravotné ťažkosti tajil Roosevelt aj JFK

13.09.2016, 21:40
Zdravie je vaša osobná vec, ak však kandidujete na post prezidenta Spojených štátov, je vecou verejnou.

Víkendový kolaps Hillary Clintonovej pripomína, že americkí prezidenti trpeli mnohými neduhmi. Dvojica, ktorá sa bije o Biely dom teraz, navyše patrí k najstarším kandidátom v histórii.

Už prezidentská kampaň je pre kandidátov skúškou zdravia. V úpornom kolotoči, ktorý trvá kľudne aj rok a pol, každý deň vystupujú, neustále niekam cestujú lietadlom, zle sa stravujú, málo spia a sú vystavení enormnému stresu. A ak zvíťazia, počas pobytu v Bielom dome si rozhodne neoddýchnu. O tom sa však voliči nemajú dozvedieť.

Operácia na jachte

Keď prezident Grover Cleveland potreboval v roku 1893 odstrániť rakovinový nádor v ústach, nechal sa tajne operovať na jachte svojho kamaráta. Woodrow Wilson zase prekonal v roku 1919 mŕtvicu, jeho tím to však ďalších niekoľko mesiacov udržal pod pokrievkou. Štyri americkí prezidenti - William Henry Harrison, Zachary Taylor, Warren G. Harding a Franklin Delano Roosevelt dokonca v najvyššom úrade svojim chorobám podľahli.

Zvlášť u posledného spomenutého sa zdravotné ťažkosti ťahali dlhé roky. Denník The Washington Post pripomína, že keď Roosevelt kandidoval v roku 1932, médiá zamlčali, že je na vozíčku. Počas kampane v roku 1944 mal už ťažko choré srdce, bol neustále unavený a nemohol sa sústrediť. Jeho lekár vtedy napísal, že ďalšie štyri roky v úrade neprežije. Správa však bola zverejnená až v roku 2011.

Chorľavý Roosevelt

Jeho neskoršieho nástupcu Harryho Trumana šokovalo, ako zle Roosevelt pred voľbami vyzeral. V rozhovore so svojím poradcom vyhlásil, že prezident sa "fyzicky rozpadá". Ktosi vtedy Trumanovi povedal, nech si poriadne prehliadne Biely dom, pretože tam čoskoro bude bývať. "Myslím, že to tak bude a strašne ma to desí," odvetil vtedy Truman.

Nemýlil sa. Roosevelt voľby síce vyhral, ​​ale päť mesiacov po nich neskôr zomrel. Na Trumanovi tak bolo dotiahnuť do víťazného konca 2. svetovú vojnu a urobiť jedno z najspornejších rozhodnutí americkej zahraničnej politiky - zvrhnúť atómové bomby na Japonsko.

Zdravý Kennedy?

Keď o šestnásť rokov neskôr zasadol v Oválnej pracovni vtedy 43-ročný vitálne vyzerajúci John Fitzgerald Kennedy, nikoho ani nenapadlo špekulovať o jeho zdravotnom stave. Napriek tomu to bol práve Kennedy, kvôli komu sa Američania začali neskôr viac zaujímať o zdravie svojich vrcholných politikov.

Kennedy trpel takzvanou Addisonovou chorobou, ktorá pomaly likviduje nadobličky a imunitný systém. JFK kvôli tejto chorobe musel brať pravidelné injekcie a hneď dvakrát kvôli nej skolaboval - raz na konci volebnej kampane a druhýkrát pri návšteve Británie.

Americká tlač však začala byť postupne citlivejšia na náznaky chorôb svojich štátnikov. Keď v roku 1991 postihla George H. W. Busha srdcová arytmia, médiá aj napriek uisťovaniu jeho tímu špekulovali o tom, že ťažkosti prezidenta sú vážnejšie. Podľa webu The Independent to potom boli práve Bushove zdravotné problémy, ktoré viedli k volebnému víťazstvu Billa Clintona v roku 1992.

Clintonová ruší akcie

Clintonová je teraz v podobnej situácii ako niekdajší rival jej muža. Keď jej lekári nedávno povedali, že má zápal pľúc, rozhodla sa to radšej tajiť a aj keď diagnózu poznala od piatku, išla v nedeľu na pietnu akciu v New Yorku. Počas ceremoniálu sa jej však urobilo zle a začala omdlievať. Jej tím tak musel s pravdou von a americká tlač začala na Clintonovú tlačiť, aby zverejnila svoje zdravotné záznamy.

Clintonová zrušila svoju plánovanú cestu do Kalifornie a aj účasť v niekoľkých talk show. Podľa televízie MSNBC sa však Clintonová už tento piatok chystá vrátiť do prezidentskej volebnej kampane. Vo Washingtone by sa mala zúčastniť akcie organizácie Black Women's Agenda, ktorá už takmer štyri desaťročia bojuje za práva Afroameričanek.

Má epilepsiu? 

Podľa vyhlásenia volebného tímu Clintonovej, na ktorý sa MSNBC odkazuje, je však možné, že ak sa politička nebude cítiť dobre, plán sa môže ešte zmeniť.

Clintonová mala v minulých rokoch niekoľko zdravotných ťažkostí. V decembri 2012 si pádom privodila otras mozgu. Podľa lekárov išlo o následok žalúdočnej nevoľnosti a dehydratácie. V polovici augusta sa v amerických médiách objavila správa, že v júni mala epileptický záchvat.

Najstaršia dvojica

Informácie poukazovali na video, na ktorom je vidieť, ako pri rozhovore s novinármi chvíľu neprirodzene myká hlavou. V júli však lekári uviedli, že demokratická kandidátka je v skvelej kondícii a je schopná vykonávať úrad hlavy štátu.

Špekulácie o krehkom zdraví sa objavia vždy, keď sú kandidáti starší. Hillary Clintonová a Donald Trump sú pritom najstaršou dvojicou, ktorá kedy v histórii v USA kandidovala. Ak by Clintonová vyhrala, bola by vo veku 68 rokov druhou najstaršou hlavou štátu v dejinách USA po Ronaldovi Reaganovi. O dva roky starší Trump by bol najstarším americkým prezidentom vôbec.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:09