Reuters
StoryEditor

Strácajú Francúzi záujem o demonštrácie? Zúčastňuje sa ich čoraz menej ľudí, odbory veria v obrat

15.09.2016, 13:29
Autor:
ČTKČTK
Odborári protestujú proti reforme Zákonníka práce.

Výzvy k dnešným štrajkom vo Francúzsku vyslyšalo málo zamestnancov a napríklad na železnici aj v parížskej hromadnej doprave bol dopoludnia podľa miestnych médií normálna prevádzka. Citeľne bola ale narušená letecká doprava, okrem iného boli zrušené dva spoje medzi Francúzskom a Českom.

Odbory dúfajú, že veľa ľudí sa zapojí do plánovaných demonštrácií, hlavne popoludní v Paríži. Podľa komentárov sa ale v uliciach zíde zrejme ešte menej demonštrantov ako pri podobných protestoch v júli.

Zákonník práce

Francúzske odbory zvolávajú od marca protesty proti vládnej reforme zákonníka práce, ktorá podľa nich oslabuje práva zamestnancov na pracovnom trhu a naopak posilňuje právomoci zamestnávateľov. Socialistická vláda príslušný zákon napriek tomu v júli definitívne presadila v parlamente.

Od reformy si kabinet sľubuje zníženie pretrvávajúcej zhruba desaťpercentnej miery nezamestnanosti. Dnešný deň protestov má byť svojho druhu posledný a má posilniť odbory pred ich plánovanou snahou obmedziť uplatnenie častí reformy pomocou justície.

Hlavná demonštrácia v Paríži

Výzvy k dnešnému štrajku zazneli predovšetkým v štátnej správe, na pošte, na železnici, v spoločnosti Air France a vo verejnoprávnych televíznych staniciach. Činnosť vo väčšine týchto oblastí nebola narušená, ale parížske letiská zrušili 15 až 20 percent plánovaných letov, čo je viac než predpokladala správa civilného letectva vo Francúzsku. Predovšetkým letisko Orly hlási rušenie a meškanie mnohých spojov.

Demonštrácia a protestné zhromaždenia sa v najbližších hodinách očakávajú vo viac ako 110 mestách po celej krajine. Hlavná demonštrácia má začať o 14:00 SELČ v Paríži, kde predáci hlavných odborových ústrední hodlajú pochodovať z námestia Bastily na námestí Republiky.

Dohliadať bude mnoho policajtov

V čase, keď sa Francúzsko obáva ďalších atentátov a kde minulé demonštrácie poznamenali násilnosti, bude na dnešnej akcii dohliadať na 1200 policajtov. Úrady tiež nechali preventívne uzavrieť stanice metra na trase sprievodu.

Najväčšia mobilizácia proti reforme zákonníka práce bola 31. marca, kedy sa podľa odborov zišlo na demonštráciách 1,2 milióna ľudí, podľa polície 390-tisíc osôb. Vláda ale neustúpila a odhodlanosť demonštrantov aj niektorých odborových zväzov postupne slabla.

Rozdelené odbory

Pri predchádzajúcom dni protestov 5. júla demonštrovalo po celom Francúzsku podľa polície sotva 30-tisíc osôb, v Paríži okolo 7-tisíc ľudí. Podľa odborov sa vtedy ale len v centre metropoly zišlo 45-tisíc demonštrantov.

V čele protestov stojí od začiatku najvýznamnejší odborový zväz CGT. Druhá najmocnejšia odborová ústredňa CFDT nakoniec zákon podporila a dokonca vyzvala vládu k jeho rýchlemu uplatnenie.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:27