scribd.com
StoryEditor

Mladá moslimka z Berlína bojuje za emotikon s hidžábom. Internet ju podporuje

15.09.2016, 18:30
Autor:
ertert
15-ročná Rajúf, ktorá žije v nemeckej metropole, navrhla sadu špeciálnych emotikonov - teda znakov, ktoré vyjadrujú emócie v internetovej komunikácii.

Pätnásťročné dievča pôvodom zo Saudskej Arábie sa rozhodlo bojovať za práva moslimských žien v trochu netradičnom odvetví. Snaží sa presadiť zavedenie špeciálnej sady emotikonov, ktoré by vyobrazovali ženy v tradičných šatkách vrátane hidžábu.

Rajúf Alhumedíová teraz žije v Berlíne. Pochádza však zo Saudskej Arábie a je praktizujúcou moslimkou. K jej viere patrí tiež zahaľovanie hlavy do tradičných šatiek. Vadilo jej, že práve ženy odeté do týchto šatiek nie sú zastúpené medzi takzvanými emotikonmi, ktorými sa v internetovej komunikácii vyjadrujú emócie.

Navrhla emotikony

Rozhodla sa to zmeniť. "Fakt, že neexistuje emotikon, ktorý by reprezentoval mňa a milióny ďalších žien z celého sveta nosiacich hidžáb, mi príde neuveriteľný," zverila sa Rajúf reportérom servera CNN. Dala sa preto do boja za rozšírenie palety štandardizovaných emotikonov.

Navrhla sadu emotikonov žien v tradičných šatkách vrátane hidžábu a spísala dlhý list, v ktorom vysvetľuje, prečo by sa mala ponuka emotikonov rozrásť. List poslala do The Unicode Consortium, neziskovej organizácie, ktorá okrem iného hodnotí a vymýšľa nové emotikony. Odpoveď prišla vzápätí.

Predstúpi pred komisiu

"Je to silná, oduševnená a dobre formulovaná žiadosť," myslí si o nápade Rajúf Jennifer 8. Lee, členka komisie The Unicode Consortium. O snahách mladej Saudky začali informovať veľké zahraničné servery. Rajúf sa dočkala pochvaly od významných osobností internetu. Podporil ju napríklad Alexis Ohanian, spoluzakladateľ servera Reddit.

Podľa Rajúf by mali jednotlivé náboženstvá a kultúry dostať priestor vo všetkých odvetviach ľudskej činnosti. "Ľudia všeobecne prahnú po rozmanitosti," myslí si. Svoj návrh teraz bude môcť obhájiť osobne. Pred komisiu The Unicode Consortium by mala predstúpiť v novembri tohto roku.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:04