Reuters
StoryEditor

Turci neumožňujú vzdelaným utečencom opustiť krajinu, na západ pošlú starých

30.09.2016, 18:51
Autor:
mlbmlb
Viacero krajín muselo stiahnuť víza pre utečencov, pretože Turecko im bráni odísť.

Turecko zakázalo vycestovať už viac než tisícke utečencov zo Sýrie, ktorí dostali azyl v Európe či USA. Majú vysokoškolský titul, a tak si ich Ankara chce nechať pre seba. Do sveta Turci v rámci dohody s EÚ posielajú nevzdelaných či chorých utečencov. Svetu poslali jasný odkaz: Chceli ste pomáhať, tak si nevyberajte.

Sýrskemu utečencovi Samirovi sa v decembri splnil sen. Americká ambasáda v Ankare mu oznámila, že Washington schválil jeho žiadosť o povolenie na pobyt. Počas pol roka mal s manželkou a tromi deťmi vymeniť  tábor za nový život v Chicagu. Krátko pred odletom však jeho plány stroskotali na poslednej formalite: Turecko mu odmietlo vydať povolenie na opustenie krajiny.

Príliš perspektívni

Spojené štáty si Samira vybrali, pretože by mal Západu čo ponúknuť. Jeho manželka má vysokoškolský titul a dôkladné bezpečnostné previerky, ktoré sa tiahli celé dva roky, neukázali žiadne nebezpečenstvo. Ako však upozorňuje magazín Politico, z úplne rovnakých dôvodov sa nakoniec sťahovanie nekoná.

Istanbulskí úradníci podľa USA rozhodli, že rodina je príliš perspektívna na to, aby ju nechali odísť. Radšej by sa zbavili desiatok tisíc utečencov bez vzdelania, často vážne chorých či postihnutých.

Pre Samira to však zrejme neznamená ani to, že by si polepšil v Turecku. Jeho deti už tri roky neboli v škole - a napriek tomu, že vláda o jeho rodinu zjavne stojí, nemali kam nastúpiť ani tento rok.

Podobných prípadov je viac

Podobných príbehov je podľa amerického časopisu už prinajmenšom tisíc. Desiatky už udelených víz pre preverených utečencov, ktorí mali šancu zapadnúť do spoločnosti a nájsť si prácu, muselo už nakoniec stiahnuť aj Nemecko, Luxembursko alebo Holandsko.

Európska únia má s Ankarou uzavretú dohodu, podľa ktorej sa majú do Turecka vracať všetci migranti, ktorí priplávajú do Grécka cez Egejské more. Výmenou za každého z nich má Únia prijímať obyvateľov utečeneckých táborov, ktorí majú známu identitu a prešli určitou bezpečnostnou previerkou.

Ankara však na jar jednostranne vyhlásila, že Sýrčanov s akademickým vzdelaním sa dohodnutý výmenný mechanizmus netýka.

Široké právomoci pri výbere

Denník Frankfurter Allgemeine  pred časom podotkol, že Turci majú pri výbere nezvyčajne široké právomoci. OSN, ktorá výmenu oficiálne koordinuje, podľa neho rozhoduje len o ľuďoch, ktorých pre ňu už predvybrali ankarské úrady.

Turecko však na svojom postupe nevidí nič zlé. Tvrdenie, že krajina niektorým Sýrčanom bráni odísť, podľa neho nie je presné - Ankara údajne iba dodržuje kritériá, ktoré pre presídlenie utečencov stanovila sama OSN.

Prednosť podľa nich majú mať práve najzraniteľnejší ľudia - obete mučenia alebo vysídlenci so špecifickými zdravotnými ťažkosťami. Svet by sa mal podľa Turecka sústrediť na pomoc ľuďom, nie na ich starostlivé vyberanie.

Dohoda funguje

"Nikto si nemôže rozkazovať: Ja chcem len kresťanov, ja tých najvzdelanejších a talentovaných, ja nechcem postihnutých. Selektívny prístup je nehumánny. Nemôžete si vyberať ľudí, tak ako si vyberáte kozy a ovce na trhu," vyhlásil v rozhovore pre stanicu CNN turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

Európska únia vo štvrtok vyhlásila, že spolupráca s Tureckom funguje a je naďalej efektívna. Od júna podľa nej z Turecka do Grécka každý deň pripláva len zhruba 85 ľudí, zatiaľ čo vlani v októbri ich denne dorazilo až sedem tisíc.

Späť do Turecka zatiaľ Gréci vrátili 578 migrantov. Bolo medzi nimi len 53 Sýrčanov. Do Európy mierili cez Turecko a Egejské more hlavne Pakistanci, Afganci, Bangladéšania či Iránci. Druhá časť dohody - prijímanie utečencov do Európy - funguje rýchlejšie, únie zatiaľ prevzala 1 614 Sýrčanov.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:10