Ruský prezident Vladimír Putin
StoryEditor

Cíti sa Putin byť ohrozený? Pozastavil dohodu s Američanmi o likvidácii plutónia

03.10.2016, 18:04
Autor:
ČTKČTK
Podľa Moskvy ide o reakciu na počínanie Washingtonu, ktorým sa Rusko cíti byť ohrozené.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nariadil pozastaviť dohodu so Spojenými štátmi o likvidácii plutónia. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov následne uistil, že Rusko neodstupuje od záväzkov týkajúcich sa jadrového odzbrojenia. Vzťahy medzi oboma veľmocami sa prudko zhoršili po predvlaňajšej ruskej anexii Krymu, na ktorú Západ reagoval uvalením sankcií.

Putin svoj krok vysvetlil "zásadnou zmenou okolností a vznikom ohrozenia pre strategickú stabilitu" v dôsledku amerického počínania, "neschopnosťou USA zaistiť splnenie prijatých záväzkov z medzinárodných zmlúv ohľadom likvidácie prebytočného plutónia" a "nevyhnutnosťou prijať bezodkladné kroky na obranu bezpečnosti Ruska".

"Chcem zdôrazniť, že Rusko neodstupuje od svojich záväzkov v oblasti jadrového odzbrojenia, vrátane zníženia množstva jadrových materiálov zahrnutých do zbrojných programov," uviedol neskôr podľa agentúry TASS vo vyhlásení Lavrov. Dodal, že ruské plutónium, ktoré už nie je nevyhnutné na zabezpečenie obrany, "zostane mimo zbrojnej aktivity".

Podľa šéfa ruskej diplomacie rozhodnutie oznámené Putinom je signálom Washingtone. "Snažiť sa hovoriť s Ruskom z pozície sily, jazykom sankcií a ultimáta a pritom pokračovať v selektívnej spolupráci s našou krajinou iba v tých oblastiach, kde je to výhodné pre USA, nebude fungovať," uviedol Lavrov.

Na washingtonskom summite o jadrovej bezpečnosti na jar 2010 sa obe veľmoci dohodli na likvidácii svojich zásob plutónia. Každá krajina sa mala zbaviť 34 ton vysoko rádioaktívneho plutónia. To by podľa expertov stačilo na výrobu 17 000 jadrových bômb. Dohoda počítala s tým, že premenu ruského zbrojného materiálu na jadrové palivo zaplatia Američania.

Experti pripomínali, že podpis dohody nemusí znamenať, že obe strany svoje zásoby plutónia naozaj zlikvidujú. Už v roku 2000 obe krajiny dohodli likvidáciu podobného množstva plutónia, dohoda ale nikdy nenadobudla platnosť.

Rusko však v tej dobe oznámilo, že uzavrelo svoj posledný jadrový reaktor na výrobu plutónia pre jadrové zbrane v niekdajšom tajnom sibírskom meste Železnogorsku, predtým známom ako Krasnojarsk-26.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:09