čína rodina obedReuters
StoryEditor

Nie je migrant ako migrant. Maďari vítajú bohatých Číňanov

05.10.2016, 14:36
Autor:
ČTKČTK
Na rozdiel od utečencov utekajúcich pred konfliktmi na Blízkom východe títo prisťahovalci cítia, že sú vrelo vítaní.

Maďarský premiér Viktor Orbán je známy svojím otvoreným nepriateľstvom k migrantom. Postavil kvôli nim plot z ostnatého drôtu na hraniciach. Ale tiež doširoka otvoril dvere do krajiny cudzincom, ktorí sú dosť bohatí, aby si mohli zaplatiť za usadenie sa v Maďarsku, napísala agentúra Reuters.

Systém spustený v roku 2013 prilákal tisíce prevažne zámožnejších Číňanov, nadšených z toho, že sa môžu tešiť z čistejšieho ovzdušia, možností vzdelávania a pokojnejšieho života v Európe.

"Je to úspešný systém, pretože prináša peniaze do krajiny a ani halier neopustí krajinu," vyhlásil Orbán v parlamente, kde zodpovedal na interpelácie opozície.

Len Ting, ktorý prišiel do Budapešti s manželkou a dcérkou vlani v apríli, je celkom typickým predstaviteľom 10 000 Číňanov, ktorí sa do Maďarska v rámci tohto systému prisťahovali.

Pobyt nevyjde lacno

Potom, čo predal dedičstvo po rodičoch, si rodák z Pekingu kúpil rezidenčné dlhopisy za 300 000 eur, za čo on a jeho rodina získali právo žiť päť rokov v Maďarsku, členskom štáte Európskej únie.

"Neprišiel som kvôli sebe, ale vyslovene kvôli vzdelaniu svojej dcéry a jej budúcnosti," povedal agentúre Reuters za pomoci tlmočníka.

Jeho dcéra sa zapísala do miestnej školy a naučila sa trochu maďarsky. Od učiteľov a vedenia školy získala vrelú podporu a vyšli jej v ústrety.

"V Číne sa ekonomika rýchlo vyvíja, ale znečistenie je hrozné a mestá sa rozrastajú tak rýchlo, že nemôžete zohnať vzdelanie, ktoré by ste chceli svojmu dieťaťu dopriať," vysvetlil Ting.

Prial si ušetriť dcéru pred súperením medzi študentmi v Číne, ktoré prisudzuje prílišnému množstvu žiakov v každej triede. V Maďarsku je bežné, že v triede je najviac 25 žiakov, čo je podľa čínskych merítok veľmi málo.

Účastníci maďarského systému musí mať prostriedky nielen na vládne dlhopisy, ale aj na tučnú províziu 50 000 eur za vybavenie žiadosti (tento rok bola táto suma zvýšená na 60 000 eur - pozn. ČTK). Ale keď je kaucia po piatich rokoch splatená, dostanú späť svojich 300 000 eur a udržia si právo na pobyt v Maďarsku.

Niekoľko ďalších členských krajín EÚ uplatňuje podobný systém, ale Maďarsko vychádza lacnejšie než väčšina krajín a povolenie na pobyt poskytuje hneď.

Podnikateľské príležitosti

Náruč otvorená bohatým cudzincom, ktorí podľa oficiálnych štatistík sú väčšinou Číňania, kontrastuje s osočovaním, ktoré si Orbán vyhradil pre státisíce utečencov utekajúcich v minulom roku do Európy napospol zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Podľa Orbána títo prevažne moslimskí utečenci ohrozujú európsku bezpečnosť a kresťanskú civilizáciu.

Ting odmieta akékoľvek porovnanie medzi týmito migrantmi a tými, ktorí si zakúpili právo na pobyt: "Čínski prisťahovalci sú úplne iní. Majú úspory v Číne, majetok, iné očakávania. Demograficky sú odlišní. Pochybujem, že by vláda či verejnosť nevideli rozdiel. Je to tu pre nás dobré, nič zlé sa nedeje."

Mnohí Číňania sú podnikatelia, ktorí hľadajú príležitosť na investovanie. Ting je spoluzakladateľom spoločnosti, ktorá radí novo prichádzajúcom, do čoho vložiť peniaze v Maďarsku a okolí. Jednou zo spoločností, ktoré preberal s dvoma čínskymi parmi v podkrovnej kancelárii, bola firma Oxytree, ktorá predáva rýchlo rastúce dreviny pre priemyselné a energetické využitie.

"Chceme exportovať maďarské technológie a dobré riešenia do Číny," hovorí Tingov obchodný partner Čang Ťin-ťün. "Som tu 20 rokov a mám za sebou klasickú cestu obchodovania s oblečením a topánkami. S novými ľuďmi prichádzajú nové nápady. Peniaze sú všade okolo, len sa dať do práce."

Wang Min-ťün, ktorý do Maďarska pricestoval vo februári, predtým predával v Kuang-čou audio systémy. Perspektívy pre svoje podnikanie nad Dunajom vidí optimisticky.

"Až sa zoznámim s miestnym trhom, môžem to skúsiť s hi-fi sústavami. Ale keď to nevyjde, vložím peniaze do niečoho iného," vyhlásil.

01 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:56