v4 orbán sobotka fico szydlováReuters
StoryEditor

Väzby krajín Vyšehradskej štvorky nahlodávajú spory, jej vplyv v únii začína slabnúť

06.10.2016, 09:38
Autor:
ČTKČTK
Pravidelné stretnutia štyroch šéfov vlád V4 pred únijnými summitmi sú stále nepríjemnejšie.

Väzby spájajúce štyri štáty takzvanej vyšehradskej skupiny (V4) - Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko - začínajú slabnúť, čo podkopáva vplyv skupiny v Európskej únii. Podľa denníka Financial Times (FT) rozdeľujú štvoricu rozdielne odpovede na otázku, kadiaľ sa má únia uberať po rozhodnutí Británie z EÚ vystúpiť.

Denník pripomína, že po júnovom referende, v ktorom sa Briti rozhodli EÚ opustiť, presadzujú Poľsko a Maďarsko spoločne radikálne zmeny základných únijných zmlúv. Ich snaha zredukovať silu únijných inštitúcií a vytvoriť voľnejšiu "úniu hlavných miest" podľa britského denníka prekvapila Prahu a Bratislavu, ktoré sa od svojich partnerov začali dištancovať a zdôrazňovať tesnú spoluprácu s Bruselom a Berlínom.

"Dva a dva sú nový normál," citujú FT významného diplomata z regiónu. Atmosféra sa podľa neho od leta zmenila a spolupráca V4 tým veľmi utrpela. Diplomati varujú, že podobné rozdiely oslabujú skupinu, ktorej veľkým úspechom bola voľba poľského expremiéra Donalda Tuska do čela Európskej rady v roku 2014.

Denník pripomína, že Slovensko používa euro, a je teda v EÚ viac integrované, navyše je teraz predsedníckou krajinou. Česká republika je podľa FT tradične vnímaná ako najviac "západná" krajina skupiny a cení si vzťahy s Nemeckom. Obe tieto krajiny podľa denníka podporujú reformu EÚ, vadí im ale časť rétoriky z Varšavy aj Budapešti.

Poliaci a Maďari ale na snahe zmeniť únijné zmluvy ďalej trvajú, a tak sú pravidelné stretnutia štyroch šéfov vlád V4 pred únijnými summitmi stále nepríjemnejšie, uvádza denník.

Dvaja diplomati zo strednej Európy podľa FT naznačili, že Praha a Bratislava môžu začať hľadať alternatívnych spojencov, napríklad Rakúsko, aby naznačili nespokojnosť s rétorikou existujúcich partnerov. Nepáčia sa im naopak snahy maďarského premiéra Viktora Orbána rozšíriť V4 o Chorvátsko, čo je vnímané ako pokus presunúť "ideologickú rovnováhu" smerom k Budapešti a Varšave.

"Nechceme spoluprácu vyšehradských krajín zlikvidovať, vidíme v nej veľkú hodnotu," povedal denníku jeden diplomat z regiónu, "ale nechceme, aby fungovala ako štít pre nejakú bláznivú kultúrnu revolúciu".

Podľa nemenovaného českého predstaviteľa je účasť vo vyšehradskej skupine čoraz menej príjemná. "V4 je jedovatá značka. Môžeme len vysielať signály na západ a obmedzovať škody," citujú ho Financial Times.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:35