putinReuters
StoryEditor

Washington verejne obvinil Moskvu z hackerských útokov a marenia volieb

07.10.2016, 22:30
Autor:
ČTKČTK
Obvinenia obsahuje spoločné vyhlásenie ministerstva vnútornej bezpečnosti a riaditeľa spravodajských služieb USA Jamesa Clappera.

Americká vláda dnes obvinila Rusko zo zodpovednosti za hackerské útoky na servery Demokratickej strany a z pokusov ovplyvniť americké prezidentské voľby. Rusko vzápätí označilo obvinenia za nezmyselné.

Spravodajská komunita v USA je presvedčená, že nedávne kybernetické útoky na amerických občanov a inštitúcie, vrátane politických organizácií USA, iniciovala ruská vláda, uvádza sa vo vyhlásení. "Vzhľadom na rozsah týchto krokov sme presvedčení, že jedine najvyššie postavení ruskí činitelia mohli také aktivity schváliť," stojí v dokumente.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil podľa agentúry Interfax obvinenia zo strany USA za nezmyselné. "Toto je zase nejaký nezmysel. Naše webové stránky registrujú deň čo deň desaťtisíce hackerských útokov," povedal Peskov.

Začiatkom septembra vyšetrovatelia FBI oznámili, že hackeri v minulých mesiacoch vykradli e-mailové schránky predstaviteľov Demokratickej strany. Z korešpondencie, ktorú následne zverejnil server WikiLeaks, vyplynulo, že vedenie demokratov dávalo v straníckych primárkach prednosť terajšej kandidátke na prezidentku Hillary Clintonovej pred jej súperom Berniem Sandersom. Odhalenie vyvolalo v USA škandál.

Už v auguste americké médiá uviedli, že terčom hackerského útoku sa stali aj republikáni. Útočníci podľa médií umiestnili škodlivý softvér do počítačov pracovníkov kampane republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Osemnásť amerických štátov koncom septembra požiadalo Federálne ministerstvo vnútornej bezpečnosti o pomoc pri zabezpečení volebných systémov proti kybernetickému útoku. Okrem FBI incident vyšetrovala aj Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA).

Biely dom doteraz Moskvu za hackerské útoky nekritizoval, aj keď z pokusov o ovplyvnenie amerických prezidentských volieb obvinila Rusko skupina vplyvných amerických kongresmanov. Rusko sa k žiadnym podobným aktivitám nehlási a podiel na nich odmieta.

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 03 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo 04 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:50