NSAReuters
StoryEditor

Snowden má nástupcu. Jeho bývalý kolega ukradol najväčšie množstvo dát v histórii USA

21.10.2016, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Celkové množstvo ukradnutých dát dosahuje obrovského objemu najmenej päťdesiatich terabajtov.

Spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Harold Martin bol obvinený z krádeže obrovského množstva tajných dokumentov, ktoré zhromažďoval dvadsať rokov. Napísal to vo štvrtok denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje z americkej justície. Podľa niektorých informácií môže ísť o najväčší únik utajovaných informácií v dejinách USA. Martin bol zamestnancom konzultačnej agentúry Booz Allen Hamilton, pre ktorú pracoval Edward Snowden ukrývajúci sa teraz v Rusku.

"Neexistuje dôkaz, že chcel krajinu zradiť," uviedli Martinovi právni zástupcovia vo vyhlásení k súdu, v ktorom požadujú umožniť stíhanie ich klienta na slobode. Zdôraznili, že u neho nehrozí útek a že ani nevlastní platný pas.

Martin, ktorý má byť súdený podľa zákona o špionáži, získaval tajné informácie z rôznych vládnych agentúr či federálnych prokuratúr, napísal americký denník. Jeho motív a ani to, či odovzdával či zamýšľal odovzdávať informácie niekomu ďalšiemu, známe nie je. Celkové množstvo ukradnutých dát dosahuje obrovského objemu najmenej päťdesiatich terabajtov. Vyšetrovatelia označili rozsah Martinovej trestnej činnosti za "dychberúci".

Medzi ukradnutými materiálmi je prísne tajný dokument o operatívnych plánoch proti nepriateľom USA a ich spojencov, uviedol The Wall Street Journal s odvolaním sa na prokuratúru. Tento dokument navyše obsahuje varovanie napísané veľkými písmenami o tom, že informácie v texte sú mimoriadne citlivé, preto je nutné k nim obmedziť prístup len na tých, ktorí sa bez znalosti týchto dát absolútne nezaobídu.

Iný dokument, ktorý vyšetrovatelia našli v Martinovom aute, bol ručne písaným popisom tajných počítačových systémov NSA. Bol tu aj podrobný výpočet tajných technických operácií.

Informácie kradol 20 rokov

Päťdesiatjedenročný Martin bol zatknutý už v auguste a o jeho zadržaní sa vedelo. Pôvodne sa ale predpokladalo, že zo svojho pracoviska vyniesol len podstatne menší balík dát. Martin má ako zamestnanec najatý federálnou vládou previerku pre najvyšší stupeň utajenia.

V rámci zákona o špionáži bol Martin obvinený z viacerých trestných činov, okrem iného z krádeže utajovaných informácií. Za každé z obvinení môže dostať trest až desať rokov väzenia.

Pri výsluchu pred zadržaním Martin odmietol, že by tajné materiály vynášal, po konfrontácii s konkrétnymi dokumentmi sa priznal. Prístup k dôverným informáciám získal v roku 1996 ako rezervista námorníctva a od tej doby si ho udržal vďaka zamestnaniu, postupne totiž pracoval pre sedem súkromných dodávateľských firiem, ktoré mali zmluvy s federálnymi úradmi.

Sofistikované šifrovacie metódy

Zariadenia zabavené u Martina ukazujú, že používal sofistikované šifrovacie metódy a tiež programy, ktoré nevyžadovali inštaláciu a ktoré fungovali vďaka anonymnému internetovému pripojeniu. Podľa vyšetrovateľov Martin dokázal prekonať neuveriteľné množstvo draho zaplatených bezpečnostných kontrolných systémov a vo vykrádaných počítačoch nezanechával žiadne digitálne stopy svojich činov.

Martin je tiež podozrivý, že v auguste na internete zverejnil vysoko dôverné hackovacie programy NSA, hoci vyšetrovatelia podľa The Washington Post presvedčivé dôkazy zatiaľ nemajú. Práve táto udalosť priviedla vyšetrovateľov k Martinovi.

Počas domových prehliadok našli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v Martinovom dome tiež desať strelných zbraní, z ktorých len dve boli registrované. Na konci júla si Martin zadovážil Chevrolet Caprice v osobitnej kriminalistickej výbave, ktorá nie je dostupná pre bežnú verejnosť. Vo vozidle potom vyšetrovatelia našli nabitú pištoľ.

Martinova manželka Deborah bola podľa The Washington Post nájdeným arzenálom šokovaná a požiadala FBI o jeho zabavenie, lebo sa obávala, že by zbrane mohol manžel použiť k samovražde, ak by nevidel vo svojom prípade žiadne iné východisko.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:55