TASR/AP
StoryEditor

Ministri zdravotníctva krajín G20 sa zhodli na postupe v boji proti pandémii

05.09.2021, 23:20
Autor:
TASRTASR
Jedným z kľúčových záväzkov tohto paktu je spravodlivejšia distribúcia vakcín do menej bohatých krajín, pretože očkovanie je právom všetkých ľudí, a nie privilégiom len niektorých z nich.

Ministri zdravotníctva členských krajín skupiny G20 sa v nedeľu zhodli na ďalších krokoch v boji proti koronavírusovej pandémii, medzi ktoré patrí aj zabezpečenie spravodlivejšej distribúcie proticovidových vakcín. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako uviedol šéf talianskeho rezortu zdravotníctva Roberto Speranza, očakáva sa, že ministri sa počas svojho dvojdňového summitu v talianskej metropole Rím dohodnú na znení takzvaného Rímskeho paktu.

Jedným z kľúčových záväzkov tohto paktu je spravodlivejšia distribúcia vakcín do menej bohatých krajín, pretože očkovanie je právom všetkých ľudí, a nie privilégiom len niektorých z nich, priblížil Speranza.

Nemecko plánuje v tejto súvislosti do konca roka poskytnúť medzinárodnej očkovacej kampani 100 miliónov dávok proticovidových vakcín, avizoval počas stretnutia nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

"Ide o rovnaké množstvo (dávok), aké sme doteraz podali v našej krajine," poznamenal Spahn s tým, že tento príspevok pomôže dosiahnuť cieľ zaočkovať do roku 2022 najmenej 40 percent svetovej populácie.

Účastníci stretnutia tiež diskutovali o prevencii budúcich pandémii, o tom, ako sa na ne lepšie pripraviť, ako aj o lepšom prístupe k vedeckým informáciám pre celý svet.

Cieľom stretnutia je vyslať "silné posolstvo o spolupráci, solidarite a spravodlivosti," uviedli organizátori jedného z posledných ministerských summitov pred októbrovým stretnutím vedúcich predstaviteľov krajín G20 v Ríme.

Rusko vyzvalo členské štáty G20, aby si začali vzájomne uznávať svoje národné potvrdenia o očkovaní. Je dôležité vyvinúť spoločné postupy k cezhraničnému cestovaniu očkovaných osôb, povedal ruský minister zdravotníctva Michail Muraško. Podľa skôr zverejnených informácií Rusko v tejto súvislosti rokuje s Európskou úniou (EÚ), zatiaľ však bez výsledku, pripomína DPA.

Speranza na summite varoval pred možným opätovným zavedením protiepidemických opatrení, ak sa nepodarí dosiahnuť vyššiu mieru zaočkovanosti.

"Buď oživíme očkovaciu kampaň, alebo ...v určitom bode bude nevyhnutné zaviesť opatrenia z minulosti," povedal Speranza, ktorého cituje taliansky denník Corriere della Sera.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-28 21:18:50 - Feat.: - Title: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit, tvrdí Macron 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:56