StoryEditor

Paksas -- nový prezident Litvy

26.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vo Vilniuse zložil včera prísahu novozvolený litovský prezident Rolandas Paksas. V prejave pred členmi zákonodarného zboru najvyšší predstaviteľ bývalej sovietskej republiky prisľúbil, že počas mandátu privedie Litvu do NATO i EÚ. "Som skalopevne presvedčený o tom, že sa naša krajina v budúcom roku stane členom obidvoch zoskupení," zdôraznil 46-ročný Paksas, ktorý je od roku 1990, keď sa Litva stala nezávislou od Moskvy, tretím prezidentom pobaltskej republiky. V druhom kole prezidentských volieb, konanom 5. januára, Paksas prekvapujúco zvíťazil nad 75-ročným Valdasom Adamkusom, ktorý sa do Litvy vrátil z amerického exilu a uchádzal sa už o druhý mandát. Rolandas Paksas získal v druhom kole prezidentských volieb 54,15 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho rival sa musel uspokojiť s podporou 44,83 percenta voličov.
Paksas sa narodil 10. júna 1956 v meste Telshiai. V roku 1979 úspešne absolvoval štúdium na Stavebnej fakulte Technickej univerzity v meste Vilnius a v 1984 štúdium na Inštitúte civilného letectva v Leningrade (terajší Petrohrad). V 1997 bol ako kandidát konzervatívnej Vlasteneckej strany zvolený za starostu mesta Vilnius. V máji 1999 sa stal premiérom Litovskej republiky, avšak vo funkcii zotrval len päť mesiacov, keďže sa jej v dôsledku nezhôd pre privatizáciu štátneho ropného podniku Mazeikiu Nafta vzdal. Potom pracoval ako poradca prezidenta pre osobitné záležitosti.
Po voľbách do mestských zastupiteľstiev v roku 2000 ho mestská rada opäť zvolila za starostu Vilniusu. Po parlamentných voľbách bol 27. októbra 2000 vymenovaný za premiéra, ale menšinová vláda na čele s liberálmi, ktorých doviedol v týchto voľbách k víťazstvu, nevydržala ani rok. Po týchto neúspechoch si mnohí mysleli, že v politike skončil. V roku 2002 však založil vlastnú Liberálnodemokratickú stranu a napriek skeptikom, ktorí jeho prezidentskú kampaň označovali za populistickú, vyhral prezidentské voľby.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:05