erdoganReuters
StoryEditor

Erdogan si je istý znovuzavedením trestu smrti, vláda návrh predloží parlamentu

29.10.2016, 19:41
Autor:
ČTKČTK
Podľa Bruselu by to znamenalo koniec rokovaní o vstupe Turecka do EÚ.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes avizoval hlasovanie parlamentu o znovuzavedenie trestu smrti. Je si vraj istý, že zákonodarcovia príslušný návrh schvália, informovala agentúra AFP.

O návrate najvyššieho trestu do tureckého právneho poriadku sa začalo uvažovať po júlovom neúspešnom pokuse o štátny prevrat. Kritika západných krajín, ktorú to vyvolalo, sa podľa Erdogana "nepočíta".

Vláda premiéra Binaliho Yildirima predloží parlamentu návrh zákona na znovuzavedenie trestu smrti, povedal dnes v Ankare Erdogan, bez toho aby uviedol, kedy tak kabinet urobí. Turecká hlava štátu je pritom presvedčená, že poslanci návrh schvália. "A ja ho potom podpíšem," dodal Erdogan.

Turecký prezident dnes v hlavnom meste hovoril pred svojimi priaznivcami, ktorí podľa AFP vyzývali k znovuzavedeniu trestu smrti a potrestaniu pučistov. Práve po zmarenom pokuse o prevrat, o ktorý sa v polovici júla pokúsila časť armády, sa volanie po návrate najvyššieho trestu do tureckého právneho poriadku začalo objavovať.

Európska únia spolu s množstvom ďalších krajín vrátane USA pred takýmto krokom varovala. Podľa Bruselu by to znamenalo koniec rokovaní o vstupe Turecka do EÚ, ktoré začali v roku 2005. Trest smrti, ktorý Turecko zrušilo v roku 2004 práve v rámci snahy o vstup do EÚ, je podľa únijných predstaviteľov nezlučiteľný s európskymi hodnotami.

Erdogan ale dnes akýkoľvek nátlak zo zahraničia odmietol. "Západ hovorí toto a Západ hovorí tamto. Prepáčte, ale nepočíta sa to, čo hovorí Západ, ale to, čo hovorí môj ľud," vyhlásil.

Po zmarenom puči turecké úrady poslali do väzby viac ako 32 000 ľudí a 100 000 pripravili o prácu. Rozsiahle čistky, ktoré postihli skutočných i domnelých podporovateľov hnutia tureckého duchovného Fethullaha Gülena, ktorý dlhodobo žije v USA, sa dotkli vojakov, sudcov, prokurátorov, policajtov aj učiteľov. Práve Gulena Erdogan považuje za osnovateľa pokusu o prevrat.

Rozsah čistiek vyvolal kritiku západných spojencov Turecka. Podľa mnohých prezident Erdogan situáciu využil k upevneniu svojej moci v krajine.

01 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:48