august 1968TASR/Miroslav Vojtek
StoryEditor

Kremeľ vytvoril tím na boj proti "falzifikácii dejín". Má vysvetliť aj vpád do Československa

31.10.2016, 18:43
Autor:
ČTKČTK
Čeliť pokusom o falzifikáciu dejín je úlohou tímu odborníkov pri ruskej Bezpečnostnej rade, najvyššom poradnom orgáne prezidenta Vladimira Putina.

Medzi hlavnými historickými udalosťami vystavenými falšovaniu je podľa prezidentského tímu aj vývoj v Československu v roku 1968. Napísal to dnes denník Kommersant. V akom ohľade môžu byť informácie o týchto udalostiach a vpáde vojsk Varšavskej zmluvy v auguste toho istého roku falzifikované, nie je z článku ruského denníka zrejmé.

Historická pravda sa podľa ruských expertov stala obeťou "deštruktívnych akcií" zahraničných centrál v rámci ich protiruskej politiky. Cudzina proti Rusku vedie dezinformačnú kampaň a hybridnú vojnu, pri ktorej využíva "historickú negramotnosť" ruskej mládeže, súdia členovia vedeckého tímu. Falzifikácii je podľa nich vystavených šesť najdôležitejších etáp sovietskych a ruských dejín, ktorých ruskú interpretáciu treba koordinovane obhajovať.

Figuruje medzi nimi aj vzťah vtedajšieho Sovietskeho zväzu k politickým krízam v niekdajšej Nemeckej demokratickej republike, v Maďarsku a v Československu.

"Oslobodenie" Československa v auguste 1968 podľa ruskej štátnej televízie.

Obhajovať je tiež podľa autorov koncepcie potrebné národnostnú politiku cárskeho Ruska a ZSSR, podiel Sovietskeho zväzu na porážke nacistického Nemecka za druhej svetovej vojny alebo správnu interpretáciu paktu Molotov-Ribbentrop, v ktorého tajnom dodatku sa Moskva a Hitlerova Tretia ríša dohodli na rozdelení Poľska.

Osobitnú pozornosť je podľa vedeckého tímu nutné venovať pádu cárskeho režimu a víťazstvu boľševickej revolúcie z roku 1917, ktorých sté výročie pripadá na budúci rok. Toto výročie môže odštartovať "pokusy o zámerné skresľovanie tohto historického obdobia".

Vedecká skupina Bezpečnostné rady odporučila, aby v médiách a na internete boli odhaľované pokusy o falzifikáciu dejín a aby sa na tejto kampani podieľali aj ďalšie postsovietske štáty a krajiny "blízkeho pohraničia". Účastníci zasadnutia sa tiež vyslovili za zriadenie "centra pre plánovanie, organizáciu a realizáciu strategických informačných operácií".

Hlavné podklady pre odporúčania vedeckej rady dodal podľa Kommersantu ruský generálny štáb a ministerstvo obrany.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:49