TASR/AP
StoryEditor

6 otázok, ktoré trápia Ameriku. Kauza okolo Clintonovej má veľký vplyv na voľby

01.11.2016, 11:23
Autor:
ČTKČTK
Harry Reid, šéf demokratickej menšiny v Senáte, Comeyho obvinil, že sa obnovením kauzy e-mailov Clintonovej pokúsil ovplyvniť voľby.

Piatkové oznámenia šéfa FBI Jamesa Comeyho o preverovaní novoobjavených e-mailov, ktoré zrejme súvisia s vyšetrovaním elektronickej pošty demokratickej kandidátky na prezidentku Hillary Clintonovej, prinášajú viac otázok než odpovedí.

Manažér kampane Clintonovej obvinil šéfa FBI z používania dvojakého metra, pretože Comey zároveň odmietol verejne pripísať hackerské útoky, zacielené na ovplyvnenie volieb, Rusku.

Harry Reid, šéf demokratickej menšiny v Senáte, Comeyho obvinil, že sa obnovením kauzy e-mailov Clintonovej pokúsil ovplyvniť voľby.

Podľa neho riaditeľ FBI tiež zadržiava "výbušnú" informáciu o Trumpovej priamej väzbe na Rusko.

Otázky a odpovede okolo celej kauzy:

Kde sa najnovšie objavené e-maily zobrali?

Okolo 650-tisíc e-mailov bolo podľa nemenovaného vládneho zdroja objavených pri vyšetrovaní inej kauzy bývalého demokratického poslanca Anthonyho Weinera, ktorý údajne posielal oplzlé správy 15-ročnému dievčaťu. E-maily našla FBI v počítači jeho odlúčenej manželky Humy Abedinovej, blízkej pomocníčke Clintonovej.

Prečo to vychádza najavo tak krátko pred voľbami?

Zrejme preto, že e-maily boli práve objavené. Comey v liste Kongresu uvádza, že ho vyšetrovatelia informovali vo štvrtok.

Za odoslanie listu zožal šéf FBI kritiku, že odhaľuje závažné skutočnosti príliš krátko pred voľbami. Na druhej strane ich zamlčanie do 8. novembra by určite vyvolalo opačnú kritiku: že tieto skutočnosti zatajoval až do doby po voľbách.

Comey v liste uviedol, že sa snažil informovať Kongres a verejnosť a zároveň nevytvoriť nesprávny dojem o tomto objave, ktorého význam ešte nie je úplne známy.

Je toto zverejnenie štandardným postupom FBI?

Nie, ale je v súlade s povahou vyšetrovania kauzy e-mailov Clintonovej. Comey tento rok v júli sľúbil, že FBI bude zverejňovať viac podrobností ako zvyčajne v tomto prípade "výnimočného verejného záujmu".

Odvtedy FBI pravidelne zverejňovala informácie z vyšetrovania, napríklad zoznamy vypočutých svedkov, čo nie je bežné.

Zvyšuje sa pravdepodobnosť, že bude teraz niekto stíhaný?

FBI preverí, či v mailoch sú tajné informácie. Ak áno, môžu adresáti a príjemcovia týchto najnovšie objavených mailov čeliť rovnakému právnemu riziku ako Clintonová.

Comey tento rok v júli uviedol, že za zlé zaobchádzanie s tajnými informáciami je stíhaný ten, u ktorého je preukázaný zámer.

Vyšetrovanie FBI ale podľa neho neukázalo, že by sa Clintonová snažila agentom pri výsluchu klamať, či že by sa snažila e-maily na niektorých zariadeniach vymazať. A nič v najnovšie nájdených listoch zatiaľ nenaznačuje, že by to pri ich aktéroch bolo inak.

Môže zverejnenie týchto informácií poškodiť Clintonovú pred voľbami?

Zrejme príliš nie. Priaznivci Clintonovej chápu súčasné dianie ako republikánsky protiútok, kvôli ktorému prichádza maximálne o niekoľko percent preferencií. Podľa niektorých pozorovateľov jej súčasná situácia môže aj pomôcť, a to tým, že sa jej priaznivci v dôsledku vyšetrovania ešte viac zomknú a postavia za ženu, ktorú by v Bielom dome radi videli a proti ktorej týždeň pred voľbami "vytiahla" FBI tieto e-maily.

Kedy sa objavila kauza okolo e-mailov Clintonovej?

V marci 2015 bolo uverejnené, že Clintonová v čase, keď bola šéfkou diplomacie (2009-2013), posielala zo súkromného účtu tisíce e-mailov s pracovným obsahom. Kritici tvrdia, že tak mohla ohroziť americké záujmy v prípade, že by sa citlivé informácie dostali do nepovolaných rúk. Pri následnom vyšetrovaní šéf FBI Comey identifikoval 110 e-mailov obsahujúcich informácie, ktoré boli v čase poslania tajné.

01 - Modified: 2020-01-21 17:14:36 - Feat.: - Title: Clintonová v dokumente zaútočila na Bernieho Sandersa 02 - Modified: 2019-03-05 06:44:43 - Feat.: - Title: Clintonová vylúčila svoju opätovnú prezidentskú kandidatúru 03 - Modified: 2018-04-12 09:51:55 - Feat.: - Title: Češi nemají rádi příliš mnoho newsletterů 04 - Modified: 2018-04-02 19:13:51 - Feat.: - Title: Trump posilnil šance žien v politike 05 - Modified: 2017-07-14 10:48:31 - Feat.: - Title: Spolupracoval s ruskými hackermi na získaní Clintonovej e-mailov, po priznaní spáchal samovraždu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:42