trumpReuters
StoryEditor

Experiment na srdci demokracie. Nemecké denníky s obavami hodnotia víťazstvo Trumpa

10.11.2016, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Výsledkami amerických volieb sa rozsiahlo zaoberajú všetky nemecké denníky.

O experimente na otvorenom srdci demokracie, o konci doterajšieho svetového poriadku alebo o skúške pre západné politiky aj americkú ústavu píšu nemecké denníky po nečakanom víťazstve republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

"Všetko je možné," uvádza na titulnej strane denník Die Welt, podľa ktorého je terajšia situácia experimentom na otvorenom srdci demokracie. "Voľba Donalda Trumpa je najväčšou zaťažkávacou skúškou nášho systému a západných hodnôt slobody, demokracie, právneho štátu a ľudských práv. Teraz sa ukáže, aké silné sú samoregulačné mechanizmy moderných slobodných spoločností," je presvedčený denník, podľa ktorého pôjde o to, či je silnejšia občianska spoločnosť, alebo muž, ktorý vystupuje, ako by ňou chcel otriasť v základoch.

"Volebné víťazstvo republikána Donalda Trumpa znamená koniec západného svetového poriadku, ako ho poznáme. Trumpizmus ohrozuje západné demokracie," myslí si denník Frankfurter Rundschau, podľa ktorého Trump chce Ameriku zásadne zmeniť. Európski politici by si podľa denníka mali vziať poučenie z porážky demokratky Hillary Clintonovej a nájsť presvedčivejšie odpovede na ekonomické a sociálne problémy spoločnosti, inak nebudú schopní robiť Trumpovi protiváhu.

"Nebola to porážka, to bolo poníženie. Nielen pre Hillary Clintonovú, ale pre celý establishment západnej politiky," konštatuje denník Handelsblatt, podľa ktorého je Trumpov úspech doterajším vrcholom zemetrasenia, ktorého epicentrum leží v Európe okolo populistov ako sú Le Penová, Wilders alebo podporovatelia brexitu. Za víťazstvom Trumpa tak nie je možné vidieť primárne jeho osobnosť, ale skôr politickú silu, ktorá pochádza z hlbín ľudu a na ktorej dokázal stavať.

Týždenník Die Zeit si kladie otázku, či americká ústava dokáže takú silu a Trumpa udržať na uzde. "Svetu nezostáva nič iné, než pevne veriť, že americká ústava ustojí aj túto krízu. Prestála občiansku vojnu, v ktorej Amerika prišla o toľko ľudí ako vo všetkých ostatných vojnách dohromady," podotýka Die Zeit.

Frankfurter Allgemeine Zeitung sa vo svojom komentári zase zaoberá možnými zmenami americkej zahraničnej politiky. Trump podľa neho v kampani nasľuboval všetko možné, spoločným menovateľom jeho sľubov ale bolo väčšie uzavretie sa Ameriky do seba, či už ide o otázky bezpečnosti, obchodu alebo klímy. "Odklonenie sa od sveta otriasa nielen druhou polovicou Američanov, ale aj všetkými politikmi v zahraničí, ktorí americkú angažovanosť ako poriadkovej mocnosti a spojencov v medzinárodnom systéme považovali za nepostrádateľnou," píše denník.

Tagesspiegel si na titulnej strane kladie otázku: "Máme sa teraz báť?", Zatiaľ čo najčítanejší denník Bild tvrdí: "Zvládneme aj jeho."

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:38