Reuters
StoryEditor

Z Trumpovho mrakodrapu sa stala strážená pevnosť

12.11.2016, 17:55
Autor:
TASRTASR

Do januára budúceho roka, keď bude Donald Trump inaugurovaný za prezidenta a presťahuje sa do Bieleho domu, býva vo svojom byte v mrakodrape v New Yorku. Z toho sa teraz stala vysoko strážená pevnosť.

Ochranka pre novozvolených prezidentov nie je ničím neobvyklým. V prípade Donalda Trumpa sa ale musia tajná služba a polícia popasovať s viacerými neobvyklými faktami.

Donald Trump je jedným z najmenej obľúbených novozvolených prezidentov v histórii. Hneď po voľbách sa začali proti nemu protesty, čo si Spojené štáty z histórie ani nepamätajú. Jeho kritici sú nielen v uliciach, ale aj sociálne siete sú zaplavené nenávistnými výrokmi na adresu Trumpa.

Donald Trump býva na jednom z najrušnejších miest v krajine – v srdci New Yorku, vo štvrti Manhattan. Nebýva v jednom byte či dome, ale vlastní celý mrakodrap. Na prízemí mrakodrapu sú verejnosti prístupné obchody.

Mrakodrap stojí na jednej z najznámejších a najrušnejších ulíc Manhattanu – 5. avenue. Denne sa tam premelú tisícky obyvateľov mesta a turistov a podľa noriem mesta New York musí zostať táto ulica verejnosti prístupná.

Donald Trump nie je prvý novozvolený prezident, ktorý spôsobil tajnej službe vrásky na čele. Napríklad Barack Obama aj po zvolení za prezidenta trval na tom, že chce ísť k tomu istému holičovi, ku ktorému chodil 14 rokov. Keď však tajná služba zistila, že holičstvo má veľký výklad do rušnej ulice, povedala nie. Holič tak začal chodiť za Obamom domov.

Bill Clinton mal zase v záľube behať hocikade po meste a popritom zdraviť občanov. Agenti tak nemali možnosť vopred skontrolovať ani miesto ani ľudí. Snažili sa ho prehovoriť na behanie v areáli Bieleho domu alebo na vojenských základniach v blízkosti hlavného mesta.

Clinton však trval na tom, že nechce behať v areáli uzavretom plotmi a že behanie neberie len ako relax, ale aj ako príležitosť nadväzovať kontakty s voličmi. Agenti a prezident sa napokon zhodli na trase popri rieke Potomac neďaleko Bieleho domu.

Vyriešiť však bolo treba ďalšiu prekážku – nájsť agentov, ktorí by behanie s Clintonom zvládli. Agenti totiž museli behať popri prezidentovi so zbraňou a vysielačkou, nemohli sa pozerať pred nohy, ale po celom okolí a beh ich nemohol unaviť natoľko, že by stratili ostražitosť.

Na tieto situácie spomína v knihe o svojej práci bývalý agent Dan Emmett. Tvrdým orieškom bol podľa neho aj George Bush starší, ktorý rád hrával golf na verejných golfových ihriskách.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:57