Reuters
StoryEditor

Protesty proti Trumpovi pokračovali. Polícia zadržala desiatky ľudí

14.11.2016, 06:32
Autor:
TASRTASR

Imigranti, ich obhajcovia i ďalší obyvatelia USA pokračovali v nedeľu piaty deň po sebe v protestoch proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta, na ktorých odsudzovali jeho podporu deportácií a ďalšie avizované opatrenia. Informovala o tom agentúra AP.

Organizátori v newyorskom Manhattane niesli plagáty s nápismi v angličtine a španielčine ako "Nenávisť nás neurobí veľkými" a kričali: "Ostaneme tu." K pochodu sa podvečer pridalo viac ako 1000 ľudí.

Počas zatiaľ posledného dňa protestov po krajine sa demonštrácie konali okrem iného aj v Los Angeles, San Franciscu či Filadelfii.

Niekoľko sto protestujúcich sa zišlo pri filadelfskej radnici a následne pochodovalo mestom s heslami ako "Donald Trump musí odísť!" a "Takto vyzerá demokracia".

V Los Angeles sa niekoľko sto ľudí zhromaždilo pred miestnou pobočkou CNN a v San Franciscu stovky ľudí vrátane mnohých rodín s deťmi pochodovali so sloganom "Láska porazí nenávisť!" Ďalších 800 ľudí demonštrovalo v kalifornskom hlavnom meste Sacramento a stovky vytvorili ľudskú reťaz okolo jazera v neďalekom Oaklande, kde sa objavil pokrik: "Odmietame novozvoleného prezidenta."

V Portlande v štáte Oregon polícia oznámila, že v noci na nedeľu zadržala 71 osôb počas protestov proti Trumpovi v centre mesta, väčšinu predviedli za výtržníctvo a neuposlúchnutie pokynu policajta.

Sám Trump v rozhovore pre televíziu CBS vyhlásil, že Američania, ktorí proti nemu protestujú z obavy, aký bude prezident, by sa nemali báť. Jedným z dôvodov, prečo vyšli do ulíc, je podľa neho to, že ho nepoznajú.

Trump uviedol, že ak by mohol demonštrantom povedať niečo, čo by zmiernilo napätie, povedal by: "Nebojte sa. Znovu získame našu krajinu. Ale v každom prípade, nebojte sa."

Ľudia "potrebujú dostať trocha času" po voľbách, dodal v interview, ktoré nahrali v piatok a odvysielali v nedeľu.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:03